X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4016

Notarii vor fi mai independenţi în procesul de activitate

17 iul. 2014,, 09:45   Societate
4047 0
Foto: noi.md
Notarii din Republica Moldova vor beneficia de mai multă independenţă în procesul de activitate. Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege menit să asigure o mai bună funcţionare a notarilor.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat în cadrul şedinţei că notarii sînt persoanele care îndeplinesc o activitate de interes public, fiind învestiţi de către stat cu competenţe de întocmire a actelor notariale.

"Notarul este un garant al securităţii raporturilor juridice şi al prevenirii litigiilor. Caracterul independenţei notarului este necesar pentru a asigura imparţialitatea, obiectivitatea, echidistanţa notarului în exercitarea profesiei. Notarul este persoana împuternicită de către stat să ofere servicii notariale în numele statului. Independenţa şi libertatea notarului în aplicarea legii trebuie garantate de însăşi legislaţia în vigoare", a spus Efrim.

Potrivit lui, proiectul conţine reglementări ce au drept scop determinarea clară a statutului notarului şi a notarului stagiar, condiţiile clare de admitere în profesie, stabileşte tipurile de răspundere a notarilor, sancţiunile şi modul de aplicare a acestora.

În scopul exercitării profesiei, proiectul de lege prevede că notarii vor avea acces gratuit la toate registrele de date electronice ale instituţiilor publice.

Documentul mai propune crearea Camerei Notariale ca organ de autoadministrare şi reprezentare a profesiei. Ministerul Justiţiei va exercita funcţia de control al notarilor şi va promova politicile în domeniu.

Elaborarea proiectului de lege face parte din Strategia de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?