X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Parlamentul European dă undă verde intrării Lituaniei în zona euro

16 iul. 2014,, 19:00   Externe
3896 0
Foto: viza.md
Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Lituania ar trebui să intre în zona euro la 1 ianuarie 2015, recomandă Parlamentul European într-o rezoluție votată miercuri. Acest vot corespunde recomandării Comisiei Europene și susținerii politice din partea șefilor de stat și de guvern din UE, exprimate în cadrul Consiliului European din iunie.

Recomandarea Parlamentului a fost aprobată cu 545 de voturi pentru, 116 voturi împotrivă și 34 de abțineri. Parlamentul susține 'adoptarea euro de către Lituania la 1 ianuarie 2015".

"Este o veste bună pentru Lituania, pentru statele baltice și pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat susținut pentru o inflație redusă, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scăzut și un procent acceptabil de îndatorare. Bine ai venit în zona euro, Lituania!" a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanța de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.

"Lituania a făcut un efort remarcabil, a îndeplinit criteriile de convergență și a demonstrat încă odată că o țară, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate să fie competitivă atît timp cît veniturile și cheltuielile rămîn în concordanță cu evoluția productivității. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci cînd au intrat în UE, și-au luat angajamentul că vor lua toate măsurile necesare pentru a îndeplini criteriile de convergență. (...) Din păcate, aceste angajamente sînt lăsate numai la latitudinea statelor membre respective. Consider că atît Consiliul cît și Comisia Europeană și PE ar trebui să fie mai insistente, pentru ca acest proces să fie accelerat în toate statele membre care au datoria să îndeplinească criteriile de convergență", a declarat Stolojan în cadrul dezbaterilor care au avut loc marți seara, la Strasbourg.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a subliniat la rîndul său importanța monedei unice europene pentru statele membre.

"Și noi romînii dorim o monedă comună europeană, dorim să facem parte din zona euro și sperăm ca în 2018 să facem parte din această zona care reprezintă o elită a Europei. Euro este moneda unică europeană și trebuie să apărăm acest drept al cetățenilor europeni la mobilitatea economică și financiară. Euro sperie doar pe cei care consideră că trucurile financiare și contabile pot rezolva problemele economice și înlocui buna gestiune bugetară și financiară. Moneda europeană reprezintă un drept al cetățenilor europeni, dar și un simbol al unității și puterii europene. Avem nevoie de o politică monetară unică, doar așa ne putem apăra împotriva atacurilor economice și monetare declanșate de marile corporații sau de alte state cu interese ascunse. Vedem ce se întîmplă acum în Argentina și Bulgaria, știm ce s-a întîmplat și în trecut, și avem nevoie de euro", a susținut Victor Negrescu.

În cadrul dezbaterilor, deputații au salutat faptul că Lituania a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate: inflația medie pe ultimele 12 luni a fost de 0,6% (mult sub pragul de referință de 1,7%), deficitul general în 2013 a fost de 2,1% din PIB (valoarea de referință: 3%), iar procentul brut de îndatorare a fost de 39,4% din PIB (60% fiind valoarea de referință).

Lituania este cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro, după Letonia (2014), Estonia (2011), Slovacia (2009), Cipru și Malta (2008), Slovenia (2007), Grecia (2001) și Belgia, Germania, Franța, Irlanda, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia și Finlanda (1999).

Parlamentul European are un rol consultativ în analizarea situației țărilor care doresc să adere la zona euro. Acordul final va fi dat de Consiliul pentru afaceri generale din 23 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?