Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

UE va ajuta Moldovei să-i angajeze în cîmpul muncii pe gastarbeiterii reveniți acasă

16 iul. 2014,, 12:30   Economie
6721 6
Foto: curierul-iasi.ro
Uniunea Europeană va susţine Republica Moldova în gestionarea pieţei muncii și îi va aloca în acest scop 5 milioane de euro, notează NOI.md. Aceasta este una dintre prevederile proiectului pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE în domeniile ocupării forţei de muncă, incluziunii sociale şi migraţiei, care a fost aprobat în cadrul şedinţei Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică prezidată de prim-ministrul Iurie Leancă.

Proiectul are un buget de 5 milioane de euro şi va fi realizat timp de patru ani. Documentul îşi propune consolidarea capacităţilor instituţionale şi modernizarea autorităţilor publice responsabile de dezvoltarea pieţei muncii, promovarea politicilor şi măsurilor eficiente de ocupare şi incluziune socială şi dezvoltarea serviciilor moderne în acest sector, îmbunătăţirea dialogului social pe piața muncii şi asigurarea impactului pozitiv al migrației pentru dezvoltarea ţării.

Un alt obiectiv al proiectului vizează realizarea programelor de reintegrare socio-economică şi profesională a migranţilor moldoveni pe piaţa muncii din Republica Moldova, precum şi susţinerea lor prin informarea despre posibilitățile de reîntoarcere acasă.

Pînă în prezent Republica Moldova a realizat două proiecte în domeniu, în cadrul Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova – Uniunea Europeană Primul proiect, finalizat în luna februarie 2012, a contribuit la îmbunătățirea capacităților instituționale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin crearea unui sistem de comunicare modern, lansarea softului „migrația forței de muncă” pentru monitorizarea fluxurilor de migranţi, precum şi informarea cetățenilor moldoveni despre canalele legale de migraţie și posibilitățile pieței muncii prin intermediul Centrului de Apel și centrelor de informare despre piața muncii. Cel de-al doilea proiect este în proces de realizare şi se axează pe continuarea și completarea acţiunilor proiectului menţionat. Ambele proiecte sînt puse în aplicare cu sprijinul Serviciul Public de Ocupare a Forţei de Muncă din Suedia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?