Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Formuzal: Reţinerea tinerilor din Găgăuzia este o comandă politică a Chişinăului

15 iul. 2014,, 14:55   Societate
4937 1
Foto: noi.md
Pe teritoriul autonomiei găgăuze serviciile speciale ale Republicii Moldova au arestat trei tineri, locuitori ai Comratului. În legătură cu acest fapt, agenţia "Infotag" a solicitat opinia şefului executivului autonomiei, başcanul Mihail Formuzal.

"Infotag": Tinerii sînt acuzaţi de extremism. Cît de serioasă este versiunea că ar fi fost instruiţi la o tabără militară din apropierea Rostovului, din Rusia?

Mihail Formuzal: Este un scenariu cît se poate de previzibil. Rusia "rea" care doreşte să influenţeze Moldova, folosind pentru acest scop găgăuzii. De aş fi şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, aş concedia colaboratorii responsabili de inventarea acestei legende.

În legătură cu aceasta mă întreb: "Pentru ce sînt plătite serviciile speciale ale Republicii Moldova?". Timp de 20 de ani nu au capturat nici un spion. Totodată, la fiecare pas se aud îndemnuri de a lichida independenţa Moldovei prin alipire la ţara vecină. Multe surse mass-media promovează aceste idei, copiind lozinci despre pierderea suveranităţii Republicii Moldova. Şi nimic, serviciile speciale sînt calme. Să ne aducem aminte de 7 aprilie 2009. SIS-ul a avut la dispoziţie zeci de înregistrări video, "interceptări", mii de fotografii, dar nu a numit nici un organizator al acelor "acţiuni antistatale".

Pe acest fundal, reţinerea adolescenţilor din autonomie arată ca o comandă politică. Am auzit că în momentul în care erau percheziţionaţi li s-au strecurat arme şi alte obiecte. Nu exclud că au fost influenţaţi şi prin metode speciale. Toate aceste acţiuni se potrivesc perfect campaniei de răspîndire a miturilor despre "separatismul găgăuz".

"I": Cît de serioase sînt afirmaţiile că în acţiunile minorilor ar putea fi implicaţi demnitari din autonomie, şi anume şeful Direcţiei tineret şi sport, Anatoli Cara?

M.F.: Sînt la fel de plauzibile ca şi dacă autorităţile ar fi acuzat conducerea Găgăuziei de asaltul Palatului de Iarnă din 1917 sau de complicitate la "Al-Qaeda". Cu adevărat cauza exercitării presiunilor asupra lui Anatoli Cara este faptul că a fost vicepreşedinte al CEC-ului în timpul referendumurilor din 2 februarie 2014. Casa lui pe timp de noapte a fost percheziţionată, iar familia şi copilul speriaţi. În prezent, din cîte cunosc, domnul Cara este plecat în concediu. În genere, Cara este o ţintă foarte convenabilă. El nu are protectori nici în procuratură, nici în partidele de guvernare. Apropo, la adresa preşedintelui Comisiei Electorale, din cîte cunosc, nu sînt exercitate presiuni. Posibil pentru că el face parte din echipa locală a PDM.

Intenţionez să mă întîlnesc cu avocaţi. Vom face tot posibilul pentru ca şi Anatoli Cara, şi toţi cei ce vor fi presaţi politic, la comandă din Chişinău, să fie protejaţi juridic.

"I": În informaţiile unor surse mass-media se spune că ucigaşul încasatorilor ar fi avut legătură cu acţiunile de separatism. Unul dintre reţinuţi cică intenţiona să participe la acţiunile din regiunea Doneţk din Ucraina. Nu se aseamănă oare aceste afirmaţii cu o poveste de speriat poporul înainte de alegeri?

M.F.: În faptul că organele de forţă focusează atenţia societăţii asupra "separatismului" eu personal văd două motive clare.

În primul rînd este o poveste de speriat poporul. Doar că este răspîndită nu din cauza paranoiei, ci din calcule pragmatice. Autorităţile din timp supraîncarcă societatea cu temeri înainte de dezbinarea ţării, creează unor politici şi partide imaginea de "duşmani ai poporului". Iar cînd în toamnă va începe campania electorală şi, de exemplu, Partidul Regiunilor va relata cetăţenilor despre avantajele modelului federativ de organizare statală sau despre faptul că puterea centrală trebuie să transmită administraţiilor de raion mai multe competenţe, regimul de guvernare va numi aceste acţiuni "promovare a separatismului".

În al doilea rînd, capturarea "extremiştilor" imaginari nu este nimic altceva decît dorinţa de a reduce nivelul de nemulţumire a societăţii faţă de reformele eşuate la MAI, precum şi lipsa unor rezultate substanţiale în lupta cu criminalitatea. Coaliţia de guvernare este foarte inventivă: ea însăşi promovează tema "separatismului" ca mai apoi, demonstrativ, să reţină un grup de tineri, încercînd să-i convingă pe cetăţeni că a contracarat destrămarea ţării. Şi nu ai nevoie nici de dovezi! Sînt suficiente cîteva informaţii difuzate prin intermediul surselor media, apoi declaraţiile politologilor mituiţi cu opinii "oportune".

"I": Cît vor acumula la alegeri politicienii ce promovează ideile federalizării şi regionalismului? Sînt oare ei în stare să devină o forţă reală în parlament, pentru a încerca să reformateze puterea din Republica Moldova?

M.F.: Este important să se înţeleagă că ideea federalizării şi, cu atît mai mult, a regionalismului corespund spiritului european. Sînt modele de sisteme politice absolut normale pentru ţările Uniunii Europene. Dacă vom privi obiectiv, atunci acei politicieni moldoveni care promovează aceste idei sînt adevăraţi susţinători ai modernizării Moldovei după modelul european. Iar actuala guvernare, care încearcă să discrediteze lozincile despre decentralizarea puterii, demonstrează comportament antieuropean.

Din alt punct de vedere, susţinătorii ideii regionalismului, de exemplu, Partidul Regiunilor, combină în programele sale şi miza pe uniuni economic avantajoase cu partenerii estici. Iar la acest capitol conducerea Republicii Moldova are goluri enorme.

De aceea, dacă oponenţii actualei guvernări vor reuşi să-i convingă pe cetăţenii moldoveni că ideile propuse de ei sînt o şansă reală pentru modernizarea Moldovei, ei vor obţine susţinere suficientă din partea alegătorilor pentru a modifica formatul puterii din stat.

La alegerile ce urmează cetăţenii Moldovei vor trebui să aleagă între două proiecte de dezvoltare a ţării.

Primul – proiectul coaliţiei de guvernare ce constă în cedarea intereselor naţionale în favoarea birocraţiei de la Bruxelles şi corporaţiilor vest-europene.

Al doilea este modernizarea europeană a Republicii Moldova, ce îi permite să-şi păstreze suveranitatea şi pune accentul pe integrarea economică cu ţările Uniunii Vamale. Sper că cetăţenii Moldovei vor avea mai multe şanse să aleagă raţional, dacă vor vota pentru orice alt partid în afară de cele care sînt reprezentate astăzi în Parlamentul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?