Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Partenerii ruşi ai pomicultorilor din Moldova refuză să încheie contracte

14 iul. 2014,, 16:00   Economie
4802 2
Foto: noi.md
După vinificatori, cu probleme în exportul propriilor produse în Rusia se confruntă pomicultorii şi producătorii de conserve din Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la surse din cadrul unei gospodării agricole ce prelucrează peste 350 ha de livezi de mere din raionul Briceni, din luna martie, pe piaţa rusă a scăzut brusc cererea la merele din Moldova.

"Preţul de achiziţie la fructele moldoveneşti acum este cu mult mai mic decît în sezonul precedent. Companiile ruseşti nu doresc să semneze contracte de livrare a merelor moldoveneşti, motivînd prin situaţia din regiune şi complexitatea relaţiilor bilaterale dintre Rusia şi Moldova", a spus interlocutorul agenţiei.

El a prezentat date potrivit cărora în iunie 2014 preţurile angro la merele moldoveneşti soiul Golden delicious sînt cu 42% mai mici faţă de perioada similară din 2013.

"Aceste mere acum se vînd la un preţ de 6-11 lei/kg (0,31-0,58 euro)", constată agricultorii cu regret.

Potrivit datelor ONU "UN Comtrade", în 2013 Moldova a exportat în Rusia 180 de mii de tone de mere din volumul total exportat de 194 de mii de tone (93% din exportul de mere).

Specialiştii afirmă că, potrivit datelor din 2013, în volumul total al importului Rusiei de mere, Moldova a ocupat locul doi. Ponderea merelor moldoveneşti a fost de 13% din importul de mere în această ţară.

Un mare furnizor de mere în Rusia rămîne Polonia. În 2013 ea a livrat 705 mii de tone de mere (52% din importul total de mere în Rusia). Sporul exportului polonez în anul trecut a atins 104 mii de tone. Preţul mediu de vînzare în Rusia a merelor din Moldova este de $0,38 pentru 1 kg, din Polonia - $0,55.

Agenţii economici din ramura conservelor din Moldova atrag atenţia la faptul că, pe fundalul reducerii preţurilor la sucul concentrat de mere îla indici record de mici (500-550 euro pentru 1 tonă), fabricile de conserve din Austria, Polonia şi Germania planifică cumpărarea merelor la preţul de 3-3,5 eurocenţi/kg.

Din cauza problemelor din exportul de mere în Rusia, fermierii moldoveni au nevoie de noi pieţe de desfacere. Capacităţile frigiderelor industriale din Moldova permit păstrarea a 25-30 de mii de tone de mere, avînd un volum de producere de 200 de mii de tone.

Ameninţările verbale la adresa exportatorilor din Moldova din partea Rusiei devin realitate. Primii, după vinificatori, de probleme s-au ciocnit producătorii şi prelucrătorii de fructe şi legume. Pe 7 iulie 2014 serviciul sanitar-epidemiologic din Rusia a emis o prescripţie de retragere de pe rafturi a mazării verzi conservate de calitate superioară, produse de fabrica "Fortuna Plus" din Criuleni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?