X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Chirtoacă: scandalul microbuzelor a fost provocat la comandă politică

14 iul. 2014,, 15:30   Societate
3923 4
Foto Фото: noi.md
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, consideră că verificarea sporită a microbuzelor început săptămâna trecută de poliţie şi acţiunile de protest ale şoferilor "au loc la comanda politică a cuiva". Potrivit agenţiei "Infotag", astfel a declarat luni edilul capitalei la şedinţa operativă a primăriei.

El a afirmat, după accidentele în care au fost implicate maxi-taxiuri, că "poliţia a primit ordin de a monitoriza cum circulă prin oraş şoferii de maxi-taxi şi să-i amendeze pentru încălcări".

"Totodată, nu era vorba de a împărţi amenzi la stânga şi la dreapta. Dar cineva, folosindu-se de situaţie, a dat alte indicaţii, după care şoferii au început a fi amendaţi nu pentru depăşirea vitezei admise sau trecere pe roşu, ci pentru lipsa trusei de prim ajutor şi încălcări nesemnificative. Poliţia ştia din timp că va apărea o situaţie ce va genera indignarea şoferilor de maxi-taxi", a spus Chirtoacă.

El a subliniat că, "în cazul în care situaţia dată s-a creat nu din cauza unor circumstanţe obiective, ci la ordinul politic al cuiva", atunci acest fapt trebuie făcut public.

"Astfel de încălcări, de asemenea, trebuie investigate, iar vinovaţii trebuie pedepsiţi".

"Situaţia în cauză nu este motiv pentru glume sau jocuri politice", a spus Chirtoacă.

Primarul a afirmat că şoferii de maxi-taxi care în urma modificărilor şi lichidării unor rute au rămas fără loc de muncă se pot angaja pe alte rute sau vor fi acceptaţi la muncă la Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie.

Şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi, a spus că "întruniri şi negocieri cu şoferii şi administratorii au avut loc în repetate rânduri".

"Ei nu au respectat cerinţele înaintate, de aceea decizia primăriei este justificată. În total, se planifică anularea a 50% din rute, iar restul vor deservi suburbia şi staţiile terminus din Chişinău, de unde locuitorii vor putea folosi transportul public pentru a circula prin oraş. Vom creşte numărul autobuzelor şi troleibuzelor. Primăria desfăşoară deja o licitaţie pentru achiziţia a cinci autobuze, de asemenea, se planifică asamblarea a 50 troleibuze noi", a spus Gamreţchi.

Şoferii de maxi-taxi nu activează de săptămâna trecută în semn de protest. Ei cer primăriei o taxă de călătorie mai mare şi renunţarea la controale intense. O situaţie similară a mai existat în martie 2014, când primăria, ca şi de data aceasta, a mărit numărul de troleibuze şi autobuze pe rute, pentru ca cetăţenii să poată ajunge liber la locul de muncă. Chişinăul are în total 1,7 mii de maxi-taxi. După acţiunea de protest a şoferilor şi administratorilor de maxi-taxi, numărul de troleibuze în capitală a fost mărit până la 250, iar cel de autobuze - până la 170.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?