Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Avocaţi: Procuratura a iniţiat un dosar penal în baza unor acte false

11 iul. 2014,, 17:00   Societate
4403 4
Foto: noi.md
„Procuratura Generală a iniţiat în luna septembrie 2013 un dosar penal în baza unor acte false, în care trei persoane sînt suspectate că ar fi delapidat fonduri europene”, consideră avocaţii pentru drepturile omului Violeta Gaşiţoi şi Roman Zadoinov.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", Violeta Gaşiţoi, avocatul uneia dintre cele trei persoane reţinute pe 23 septembrie de către procurori, afirmă că procuratura a acţionat arbitrar şi a prezentat date false privind acest caz.

"Clienta noastră a fost reţinută în seara zilei de 23 septembrie la domiciliu. Nici într-un caz nu a fost vorba despre "reţinerea în flagrant în momentul în care împărţeau 16 mii de euro", aşa cum afirmă procuratura. Clienta nu a avut nicio tangenţă cu gestionarea resurselor financiare la care se refereau procurorii", a relatat avocatul.

Potrivit Violetei Gaşiţoi, clienta lor a declarat că semnăturile ei de pe actele prezentate de procurori sînt false şi a solicitat efectuarea expertizei grafologice.

"Procurorii au refuzat acest lucru, pe motiv că nu dispun de documentele originale. Reiese că dosarul a fost pornit în baza unor xerocopii, ceea ce este inadmisibil. Legislaţia naţională interzice ca un dosar penal să fie pornit în baza unor copii. Mai mult, toate acţiunile procurorilor sînt bazate pe minciuni şi falsuri şi au reprezentat de fapt un show bine organizat", a spus avocatul, precizînd că în realitate clienta lor trebuia să fie victimă în acest dosar, şi nu învinuită. Ea a menţionat că femeia s-a aflat o lună de zile în penitenciarul Nr. 13, timp în care a fost supusă violenţei psihice şi forţată să recunoască ceea ce de fapt nu a comis.

"La interogatoriu, care de altfel avea loc în lipsa avocatului, ceea ce este interzis, pe masă se afla un baston de cauciuc, cu ajutorul căruia procurorii intenţionau să forţeze psihic clienta pentru a depune mărturii care le convin lor. Pe data de 23 octombrie, ea a fost eliberată din sala de judecată, însă pînă în prezent ea are statutul de învinuită în acest dosar. Am solicitat procurorilor date despre dosar, iar răspunsul pe care l-am primit a fost că în continuare au loc acţiuni de urmărire penală", a spus Violeta Gaşiţoi, precizînd că procurorii au refuzat scoaterea de sub urmărire penală a clientei lor.

Avocatul Roman Zadoinov a menţionat că prezenţa dublelor standarde în legislaţia naţională şi necorespunderea acesteia cu standardele internaţionale face ca după gratii să ajungă persoanele care nu au comis nicio infracţiune, iar la libertate să se afle cei care încalcă legea.

"Pe faptul reţinerii ilegale şi arbitrare a clientei noastre şi a condiţiilor inumane şi degradante am depus o cerere la CEDO, care deja a fost adusă în atenția Guvernului. Deocamdată, nu am stabilit o sumă a despăgubirilor, dar cred că aceasta va fi în jur de 20 de mii de euro. Atît timp cît procurorii nu vor respecta legea, statul va fi obligat din contul impozitelor achitate de cetăţeni să achite aceste despăgubiri", a spus avocatul Roman Zadoinov.

În luna septembrie Procuratura Generală a emis un comunicat în care se spunea că "a documentat o schemă ilegală de sustragere a granturilor acordate prin programele Consiliului Europei şi a declanşat o cauză penală pentru escrocherie, abuz de serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani".

Procurorii au afirmat că au reţinut trei reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, chiar în momentul în care împărţeau o tranşă de 16 mii de euro, obţinuţi prin fraudă. "Unul dintre reţinuţi este organizatorul schemei criminale şi potrivit materialelor cauzei penale, din banii obţinuţi anterior prin metode ilegale acesta şi-ar fi achiziţionat un apartament în centrul capitalei", se menţiona în comunicatul procuraturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?