Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Judecătoarea din Criuleni şi avocata sa, condamnate la închisoare, au fugit din Moldova

11 iul. 2014,, 11:45   Societate
4105 0
Foto: noi.md
Judecătoarea din Criuleni, Elena Roibu, şi avocata sa, Tatiana Filimancova, condamnate la închisoare pentru luare de mită de 2 mii de euro, au fugit din Moldova, a anunțat joi, la o întrunire cu jurnaliştii, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Potrivit agenţiei "Infotag", demnitarul a spus că, conform versiunii preventive, doamnele, condamnate la opt şi, respectiv, şapte ani de închisoare, au fugit în Transnistria.

"Verdictul de încarcerare a fost emis pe 26 iunie de judecătoria sectorului Ciocana. Acesta imediat a fost contestat, dar condamnatele nu au fost luate în arest şi s-au folosit de această «fereastră». Ca unor jurişti le-a fost clar că în a doua instanţă verdictul puţin probabil va fi anulat – dovezile sînt prea evidente. Şi fosta judecătoare, şi complicele său au fugit", a spus ministrul, promiţînd că în căutarea fugarelor vor fi implicate toate organele competente, inclusiv din statele vecine.

Efrim consideră revoltător faptul că, luînd în calcul vina evidentă a judecătoarei şi avocatei, care a provocat luarea de mită, ele au fost lăsate la libertate.

Roibu a fost prinsă în flagrant în propriul automobil în octombrie 2013, cînd în prezenţa avocatei Filimancova a primit 2 mii de euro. Banii au fost transmişi de rudele figurantului unui dosar aflat la ea pe rol. Judecătoarea a promis că va "ajuta".

Anterior, la finele anului precedent un alt judecător, din Teleneşti, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru luare de mită de $200.

După cum a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la ultima şedinţă a Adunării Republicane a Judecătorilor, el cu mirare a aflat că "în Moldova judecătorii continuă să emită decizii injuste, în pofida majorării triple a salariilor".

Şeful statului a recunoscut că "este şocat de unele verdicte, după familiarizarea cu conţinutul dosarelor ce se află pe rol în judecătorii".

Partenerii internaţionali de dezvoltare a Moldovei de repetate ori au vorbit despre necesitatea de a începe în republică lupta cu corupţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?