X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

FMI a atenționat asupra vulnerabilității sistemului financiar din Moldova

10 iul. 2014,, 12:30   Economie
4428 1
Foto: tribuna.md
Fondul Monetar Internațional a declarat că în Moldova au sporit riscurile pentru stabilitatea sistemului financiar din cauza problemelor serioase privind guvernarea corporativă în sistemul bancar și a recomandat autorităților să adopte un șir de măsuri urgente pentru a asigura stabilitatea și siguranța în sectorul financiar, transmite NOI.md

Despre aceasta se arată în rezultatele consultărilor experților fondurilor fondului cu autoritățile Moldovei, desfășurate în conformitate cu articolul IV al Acordului FMI și a primelor discuții în cadrul monitorizării în perioada post-program.

FMI menționează că capacitățile organelor de reglementare de a întreprinde măsurile necesare este împiedicată de deciziile Curţii Constituţionale, prin care au fost reduse atribuţiile BNM şi a fost limitată independenţa şi activitatea eficientă a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).

Consiliul directorilor FMI a menționat că, avînd în vedere neajunsurile semnificative în sistemul bancar al Moldovei, trebuie adoptate în regim de urgență actele legislative, care să restabilească în deplină măsură atribuţiile de reglementare şi supraveghere ale BNM şi ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNFP).

Experții recomandă, de asemenea, consolidarea protecției juridice a membrilor consiliului de administrare şi a angajaţilor. În afară de aceasta, directorii executivi au recomandat cu insistenţă aplicarea cerinţelor privind respectarea standardelor prudenţiale şi consolidarea guvernării corporative în sectorul bancar, inclusiv prin asigurarea dezvăluirii informaţiei cu privire la structura acţionariatului. Consiliul directorilor FMI susține, de asemenea, menținerea nivelului înalt de supraveghere asupra operațiunilor Băncii de Economii pînă la etapa cînd banca va corespunde în totalitate cerințelor normative stabilite.

FMI menționează că băncile care nu corespund cerințelor stabilite, trebuie să elaboreze și să implementeze, în regim de urgență, un Plan de înlăturare a neajunsurilor cu indicarea unor termene concrete. De asemenea, este necesară întărirea cadrului normativ pentru administrarea anticriză, precum și pentru evitarea și lupta cu spălarea banilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?