X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Comisarul Stefan Fule: Uniunea Europeană sprijină reformele din Ucraina

8 iul. 2014,, 17:00   Externe
4940 1
Foto: agerpres.ro
Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Uniunea Europeană va face tot ceea ce este necesar pentru a promova dialogul, pentru revenirea la situația de pace, și totodată pentru a-i ajuta pe cei care au fost victime ale confruntărilor violente din Ucraina, a declarat comisarul pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, cu prilejul primei conferințe a donatorilor la nivel înalt dedicată modului în care poate fi susținută Ucraina după semnarea Acordului de asociere la UE, care se desfășoară marți la Bruxelles.

Potrivit lui Fule, reuniunea este extrem de importantă, mai ales în contextul "situației politice și umanitare îngrijorătoare care prezintă noi provocări pentru Ucraina în fiecare zi".

"Faptul că ne-am adunat azi, aici, în număr atît de mare, este dovada clară a angajamentului nostru comun și a faptului că sîntem cu toții hotărîți. Și sper că această întîlnire va fi o platformă pentru o discuție sinceră și constructivă a priorităților-cheie pe termen scurt și mediu pentru colaborarea mai strînsă cu Ucraina", a apreciat comisarul european, care a pledat pentru necesitatea depunerii de eforturi pentru stabilirea unei platforme de coordonare pentru asistență internațională.

Fule a exprimat "profunda îngrijorare a Uniunii Europene" cu privire la securitatea și situația umanitară din Ucraina. În opinia sa, o condiție pentru stabilizarea durabilă în Ucraina este realizarea de progrese în ceea ce privește agenda de reforme. El a reiterat "sprijinul ferm al Uniunii Europene" pentru reformele deja întreprinse în Ucraina și a încurajat guvernul să ia măsuri suplimentare pentru reforma constituțională, descentralizarea și reforma sistemului judiciar.

"De asemenea, este nevoie de măsuri suplimentare în sfera economică, a comerțului și de afaceri și în sectorul energetic. Orice sprijin financiar suplimentar din partea Uniunii Europene va fi condiționat și dependent de eforturile de reformă în curs de desfășurare. O ratificare rapidă a acordului de către Ucraina va permite ca acesta să fie aplicat imediat cu titlu provizoriu", a precizat comisarul european.

Printre "provocările viitoare" pentru Ucraina se numără, potrivit lui Fule, descentralizarea, îmbunătățirea statului de drept (reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției), creșterea bunei guvernări, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special respectul față de reprezentanții minorităților, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri și a relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană.

"Pentru toate acestea, acordul și sprijinul mai larg al populației este esențial. Vom sprijini Ucraina în procesul de reformă, demonstrînd astfel sensul solidarității europene", a menționat comisarul european pentru extindere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?