X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Angela Merkel consideră ''grave'' acuzațiile că un agent german ar fi lucrat pentru spionajul american

7 iul. 2014,, 15:15   Externe
5282 1
Foto: spiegel.de
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că acuzațiile că un cetățean german ar fi lucrat ca agent dublu pentru serviciile secrete americane sînt grave și, dacă se vor dovedi adevărate, ar fi într-o contradicție clară cu ceea ce ar trebui să însemne cooperarea între doi parteneri, relatează Reuters.

Acest caz riscă să tensioneze și mai mult relația Berlinului cu Washingtonului, care a fost pusă la încercare anul trecut de dezvăluirile privind ascultările unor oficiali germani, inclusiv cancelarul Angela Merkel, de către Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA.

"Dacă informațiile se vor dovedi corecte, ar fi un caz grav", a declarat Merkel într-un conferință de presă comună cu premierul chinez Li Keqiang la Beijing.

"Dacă acuzațiile se vor dovedi adevărate, ar fi pentru mine într-o contradicție clară cu ceea ce eu consider a fi o cooperare bazată pe încredere între agenții (de informații) și parteneri", a mai afirmat cancelarul german.

Casa Albă și Departamentul de Stat au refuzat pînă acum să facă vreun comentariu în legătură cu arestarea unui angajat al agenției germane de informații externe BND.

Potrivit unor surse politice și din cadrul serviciilor de informații, bărbatul recunoaște că a predat documente unei persoane de contact americane.

Conform presei germane, agentul german, în vîrstă de 31 de ani, ar fi lucrat din anul 2012 pentru CIA, un responsabil de rang înalt din cadrul BND confirmînd pentru publicația Frankfurter Allgemeine am Sonntag că toate indiciile merg în direcția ipotezei că spionajul american a beneficiat de serviciile sale.

El ar fi primit din partea serviciilor secrete americane și misiunea de a culege informații despre activitatea comisiei parlamentare germane care investighează operațiunile de culegere de informații desfășurate în Germania de NSA și ar fi furnizat Washingtonului peste 200 de documente clasificate în schimbul sumei de 25.000 de euro.

Supravegherea este o chestiune sensibilă într-o țară în care, din cauza amintirii poliției secrete din timpul nazismului, Gestapo, și a celei din timpul comunismului din RDG, Stasi, dreptul la intimitate este extrem de prețios.

În contextul vizitei lui Merkel în China, unde a supervizat semnarea unor acorduri, printre care și unul în care divizia de elicoptere a Airbus Group NV vinde companiilor chineze 100 de aeronave, șeful unui serviciu german de informații a atras atenția că unele firme care activează în China se confruntă cu o amenințare tot mai mare din partea spionajului industrial de către agențiile guvernamentale chineze cu mari resurse.

"Germania este împotriva acestui lucru, indiferent din ce parte ar veni", a spus Merkel, făcînd referire la spionajul industrial. "Ca stat, avem datoria să ne protejăm economia. Susținem protejarea proprietății intelectuale", a adăugat ea.

Premierul chinez a reiterat poziția guvernului său, care respinge acuzația că Beijingul ar fi implicat în astfel de activități.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?