X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Liga Tineretului Rus, indignată de declaraţiile lui Mihai Ghimpu

4 iul. 2014,, 13:45   Societate
4444 5
Foto: noi.md
Liga Tineretului Rus din Moldova (LTRM) își exprimă indignarea față de declaraţiile liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, că pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 nu trebuie deschisă nicio secţie de votare în Rusia pentru cetăţenii moldoveni aflaţi acolo, se spune într-o declaraţie a LTRM citată de agenția "Infotag".

Liga atenţionează opinia publică asupra faptului de "discriminare evidentă a cetăţenilor statului nostru din partea unui reprezentant al guvernării Moldovei" şi subliniază că acest fapt este provocat de "rusofobia deschisă a politicianului şi a partidului condus de acesta, care promovează ideile naţionalismului român şi ale xenofobiei".

"Ne grăbim să-i amintim domnului Ghimpu că, în conformitate cu articolul 38 din Constituţia Republicii Moldova, dreptul de vot îl au toţi cetăţenii Moldovei care au atins la ziua alegerilor vîrsta de 18 ani, indiferent de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, viziuni, apartenenţă politică, origine patrimonială sau socială. Făcînd publică o astfel de opinie, Mihai Ghimpu propune privarea de dreptul de vot a peste 650 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc pe teritoriul Rusiei, astfel, fără a le oferi posibilitatea de a participa la alegerea viitorului pentru ţara lor. Totodată, menţionăm că Partidul Liberal a participat nemijlocit la adoptarea Legii antidiscriminare (Legii cu privire la asigurarea egalităţii)", se spune în document.

LTRM îi recomandă insistent lui Ghimpu "să nu ignore prevederile legii supreme a ţării, făcînd declaraţii publice".

"Declaraţiile lui Mihai Ghimpu sînt inadmisibile în situaţia în care societatea moldovenească şi aşa este împărţită pe baricade naţionale. În acest mod, Ghimpu provoacă instigarea urii interetnice şi conflicte sociale mai acute. Liga este convinsă că Ghimpu trebuie să vină cu scuze publice în faţa cetăţenilor Moldovei, care muncesc pe teritoriul Rusiei, nevoiţi să plece la muncă pentru că nu au posibilitatea să găsească un loc de muncă pe care îl merită în patrie", se apreciază în declaraţie.

LTRM, de asemenea, face apel către reprezentanţii guvernării din Republica Moldova "să le exprime mulţumiri cetăţenilor statului nostru, care trimit în Moldova sute de mii de dolari, cîştigaţi în Rusia, şi astfel nu îi permit economiei naţionale a ţării noastre să se prăbuşească definitiv".

"Pe reprezentanţii elitei politice, care îi marginalizează şi îi supun discriminării în mod obraznic pe cetăţenii Moldovei, care muncesc peste hotare, îi considerăm nedemni să reprezinte poporul în autoritatea supremă", se subliniază în declaraţia citată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?