X 
Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4040

Găgăuzia a livrat în Rusia vinuri în valoare de 50 de milioane de lei

3 iul. 2014,, 09:30   Economie
4318 0
Foto: noi.md
Întreprinderile vinicole din Găgăuzia care au obținut permisiunea de a exporta vinuri în Rusia au livrat în acest an pe piața rusă producție în valoare de circa 48 de milioane de lei, informează NOI.md.

Potrivit Comitetului executiv al Găgăuziei, șeful Direcției principale pentru complexul agroindustrial, ecologie și silvicultură, Ilia Topciu, a menționat că pînă la 1 iulie 2014, în Rusia au fost exportate peste 318,8 mii de sticle și 216,34 mii decalitri de vin în valoare de 48 de milioane de lei. Săptămîna viitoare, la Comrat va avea loc ședința conducătorilor întreprinderilor vinicole care au permisiunea de a exporta producție în Rusia. Bașcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, a menționat că companiile vinicole din autonomie trebuie să respecte cerințele privind calitatea vinurilor, impuse de „Rospotrebnadzor”.

Amintim că, la 10 septembrie 2013, Rusia a interzis livrările de producție alcoolică moldovenească pe piața rusă. Ulterior, „Rospotrebnadzor” a declarat că embargoul nu este valabil și în cazul Transnistriei, deoarece producția din această regiune „și-a păstrat imaginea pozitivă”. Totodată, serviciul fitosanitar rus a declarat că nu are pretenții față de vinurile din Găgăuzia, permițînd companiilor „Cazaiac-Vin”, „Invinprom” și „Vinăria Bostavan” să-și livreze producția în Rusia.

Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat anterior că autoritățile de la Comrat vor purta negocieri pentru a obține permisiunea de a livra producție vinicolă în Rusia de către toate cele 13 întreprinderi vinicole din autonomie. Totodată, în Găgăuzia se preconizează în comun cu „Rospotrebnadzor” să fie deschis un laborator pentru verificarea calității vinurilor livrate în Rusia. Autoritățile găgăuze examinează și posibilitatea creării unui brend comun „Vinurile Găgăuziei” pentru exportul în Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?