Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Negruța: Decizia Guvernului prejudiciază bugetul de stat

2 iul. 2014,, 16:30   Societate
5310 2
Foto: noi.md
"Iniţiativa Guvernului privind majorarea de la 180 de zile la un an a termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autoturismelor cu numere străine de înmatriculare este în defavoarea bugetului statului şi în favoarea companiilor de asigurări", consideră fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa.

Potrivit agenţiei "Infotag", fostul ministru a scris pe blogul său că "proiectul pare a fi mai mult un lobby al companiilor din domeniul asigurărilor".

"Această iniţiativă va impune prin intermediul Serviciului Vamal, ulterior prin cel al Inspectoratului Naţional de Patrulare, procurarea certificatelor Carte verde pentru a putea circula cu aceste mijloace de transport. Şi astfel instituţiile statului vor lucra nu pentru completarea bugetului, din care sînt plătite şi salariile, în unele cazuri chiar majorate, dar în interesul privat al unor companii din domeniul asigurărilor", spune Negruţa.

Potrivit lui, un simplu calcul – cît ar aduce pe de o parte vinieta, taxele pentru înregistrarea autoturismelor şi taxele pentru folosirea drumurilor şi, pe de altă parte, cît ar aduce Cartea verde – arată foarte clar care este miza acestei iniţiative.

"Totul devine clar – miza este substituirea buzunarului statului, numit „buget”, cu buzunarul privat, numit „interes de business”. Dacă înregistrezi autoturismul, achiţi în buget, dacă nu îl înregistrezi, aşa cum propune iniţiativa aprobată, achiţi pentru Cartea verde şi, evident, nu în buget", spune fostul ministru.

Negruța susţine că termenul de 180 de zile pentru autoturismele cu înregistrare în străinătate este o normă şi regulă internaţională şi europeană, precizînd că legislaţia prevede noţiunea de rezident/non-rezident, care stabileşte perioada de rezidenţă de 183 de zile.

"Scopul introducerii vinietei în noiembrie 2012 a fost cel de a reglementa aceste aspecte, şi nu de a colecta bani la buget din vinietă. Introducerea vinietei a fost o măsură pecuniară pentru a accelera rezolvarea problemelor. Iar taxa pentru vinietă este aproape simbolică. Această iniţiativă nici într-un fel nu aduce bani mai mulţi la buget – este un fals. Ba din contra – ea subţiază bugetul prin stimularea neînregistrării maşinilor în Republica Moldova şi, respectiv, neîncasarea accizelor de la înregistrarea autoturismelor. Şi aici trebuie spus că suma dată, care poate fi ratată, este de ordinul sutelor de milioane", a spus fostul ministru.

Guvernul a operat sîmbătă modificări la legislaţia privind termenul de introducere a mijloacelor de transport, care prevede că proprietarii de autoturisme cu numere străine se vor putea afla pe teritoriul Republicii Moldova timp de un an de zile, şi nu doar pe parcursul a 180 de zile cum este în prezent. Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, afirmă că extinderea acestui termen va duce la majorarea numărului de automobile cu numere străine care vor veni în ţară şi a surselor financiare în urma achitării vinietei. Costul vinietei pentru 180 de zile este de 50 de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?