Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Euro are viitor?

1 iul. 2014,, 19:30   Externe
4633 3
Foto: viza.md
După cel de-al Doilea Război Mondial, SUA au propus ca dolarul să fie folosit în calitate de monedă mondială. Atunci, multora acest lucru li s-a părut singura alternativă la aur, însă neasigurată cu nimic.

În același timp, folosirea dolarului oferea sprijin politic din partea Washingtonului. Peste zeci de ani, Europa s-a unit într-o singură uniune și a apărut o alternativă la dolar - euro. Însă și această monedă are punctele sale slabe.

În contextul unirii Europei, apariția euro în locul monedelor naționale părea un pas logic. UE a creat un fel de Rezervă Federală ca în SUA – Banca Centrală Europeană. Și ea este responsabilă de euro. Primele monede ale alternativei europene au apărut în anul 2002. Acum în Zona Euro intră 18 țări europene. La plusurile și minusurile monedei unice se va referi economistul rus Andrei Grițenko.

„Moneda proprie permite, în primul rînd, să fie consolidate și stabilite legături comerciale în interiorul Europei. În al doilea rînd, problemele statelor sănt nivelate de moneda unică generală puternică”.

Aceasta este de fapt principala problemă a euro. În faza acută a crizei toate neajunsurile sistemului financiar și ale monedei unice au ieșit la iveală. Cînd statele din sudul Europei se aflau în pragul default-ului, ele au fost salvate cu eforturi comune. Cel mai mult a fost nevoită să cheltuiască Germania, ca cea mai puternică economie europeană. Ea a fost nevoită să aloce miliarde de euro și să șteargă o parte a datoriilor cîtorva țări, între care Portugalia, Grecia, Spania și Cipru.

Trecerea la euro a împărțit Zona Euro în două tabere. Țările bogate au devenit și mai bogate, iar cele sărace și mai sărace. Iată opinia analistului grupului Nord-Capital, Roman Tkaciuk.

„De se s-a întîmplat acest lucru? Să zicem că o țară trece de la moneda proprie la euro. Așa ceva scumpește în mod automat producția din interiorul țării. Adică toate plățile, salariile muncitorilor și costurile de producție cresc, rentabilitatea producției se reduce la săraci și țara devine tot mai săracă. În schimb, în Germania, locomotiva economiei europene, moneda comună permite să fie atrași muncitori de peste hotare, să se ieftinească producția, consolidînd în acest fel economia germană”.

A reușit euro să înlocuiască dolarul în decurs de 12 ani de existență? Da, bineînțeles, el a ușurat viața europenilor de rînd, care lucrează într-o țară din Zona Euro și trăiesc în altă țară. Însă, majoritatea tranzacțiilor financiare din Zona Euro sănt efectuate ca și mai înainte în dolari. Însă este de netăgăduit faptul că euro l-a împins pe concurentul său de pe pozițiile dominante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?