Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Sindicatele solicită protejarea salariaţilor în perioada caniculară

1 iul. 2014,, 15:45   Societate
3636 0
Foto: globusbm.com
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) le solicită agenţilor economici din Republica Moldova să asigurare toate măsurile prevăzute de legislaţie, în vederea protejării salariaţilor în perioada caniculară.

Atunci, cînd sînt înregistrate temperaturi înalte, care depăşesc +30 de grade Celsius, legislaţia naţională îi obligă pe patroni să asigure condiţii minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor.

În această perioadă se recomandă să fie redusă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să fie asigurată ventilaţia la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

Totodată, patronii sînt obligaţi să le ofere angajaţilor cîte 2-4 litri de apă carbogazoasă salină sau minerală de persoană, să li se asigure echipament individual de protecţie şi posibilitatea de a face duş.

Agenţii economici care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, sînt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

CNSM solicită organelor abilitate să întreprindă controale şi alte măsuri pentru a depista şi pedepsi, conform legislaţiei, pe acei patroni care nu respectă prevederile legale de protecţie a angajaţilor în perioada caniculară.
Potrivit legislaţiei naţionale, angajatorii care nu întreprind masuri de protecţie a salariaților în perioada caniculară, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi de la 1600 la 10.000 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?