Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Țîrdea: Revoluția din Ucraina ne va părea floare la ureche, dacă Acordul de asociere nu va fi ratificat

1 iul. 2014,, 13:30   Societate
8473 6
Foto: noi.md
Analistul politic Bogdan Țîrdea se arată convins că liderii Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană se vor confrunta cu mari probleme în cazul în care nu vor vota pentru ratificarea Acordului de asociere cu UE. Opinia a fost exprimată de politolog într-un articol postat pe blogul său.

„Pentru noi e limpede că nu există niciun lider politic în CGPE, care nu înțelege ce soartă va avea dacă va îndrăzni să nu voteze ratificarea. Reacția UE va fi vehementă și revoluția din Ucraina ne va părea floare la ureche. Cu imperiile nu se glumește. Nici opinia elitelor, și cu atît mai mult a poporului, nu mai contează într-un stat limitrof, cu teritoriu disputat de marile puteri”, explică Țîrdea.

În opinia analistului, cel mai mare eșec al actualei guvernări ține de faptul că vectorul integrării europene nu a fost transformat într-un proiect național, care să fie acceptat de întreaga națiune. Totodată, analistul critică faptul că guvernarea nu a ținut cont de opinia societății civile, a sindicatelor și oamenilor de afaceri în procesul de negociere a tratatelor europene.

Politologul trage un semnal de alarmă și în legătură cu riscurile economice majore pe care le presupune implementarea prevederilor Acordului de liber schimb, în condițiile în care economia țării nu a fost pregătită pentru acest pas.

„Mai puțin ok e faptul că nu au produs reformele structurale în economie, necesare pentru a ne adapta la aceste acorduri, nu au creat precondițiile pentru ca producătorul să fie pregătit la șocurile economice din viitor. Astfel, grație unor miniștri populiști, riscurile economice există și acestea sînt destul de mari. Cum va rezista producătorul autohton în fața unor concurenți net superiori este greu de spus”, a remarcat Țîrdea.

În cele din urmă, Bogdan Țîrdea concluzionează că de modul în care va fi implementat Acordul de asociere cu UE depinde viitorul țării. „Putem să avansăm, dar putem și să ne prăbușim”, a conchis politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?