X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Barbăroşie: Ratificarea Acordului de asociere cu UE este supusă riscurilor pînă ce va vota ultimul deputat

30 iun. 2014,, 17:25   Societate
5767 5
Foto: ipn.md
„Ratificarea Acordului de asociere cu Republica Moldova de către Parlament este supusă unor riscuri "pînă în momentul în care ultimul deputat, susţinător al parcursului european, va vota pentru ratificare”, a semnalat luni, într-o conferinţă de presă, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Potrivit agenţiei "Infotag", Barbăroşie a precizat că face acest avertisment pornind de la "declaraţiile Kremlinului, de la acţiunile întreprinse pînă acum". Prezent la lansarea platformei societăţii civile "Pentru Europa", el a subliniat că "guvernarea, ca şi ţara în întregime, este supusă unor presiuni din exterior, dar şi din interior".

"Semnarea Acordului a fost un pas important, reprezintă un jalon în evoluţia societăţii. Dar considerăm că acesta este doar un pas care implică o mulţime de alte obligaţii ale societăţii. Este important ca Acordul să fie ratificat de Parlament, absolut important, pentru că există riscuri pentru ratificarea acestui acord pînă în momentul în care ultimul susţinător, membru al Parlamentului, va vota", a avertizat Barbăroşie.

El a mai arătat că după semnarea şi ratificarea documentului trebuie implementat planul de acţiuni elaborat şi aprobat de Guvern pentru realizarea Acordului de asociere.

"A rămas foarte puţin timp pînă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi, potrivit sondajelor, coaliţia de guvernămînt nu este privită de propriul electorat cu ochi fericiţi. Se vede că, în mare măsură, coaliţia de guvernare – în aceşti cinci ani de zile s-au perindat mai multe guvernări – a călcat adesea prin străchini", a mai spus Barbăroşie.

El a atras atenţia Coaliţiei că "nu mai are timp şi nu-şi mai poate permite riscul unor decizii care să pericliteze parcursul european".

"Da, noi ne asumăm obligaţia să susţinem inclusiv guvernarea actuală, dar numai în acele acţiuni care nu contravin principiilor, valorilor europene. În rest, dacă vor urma acţiuni care nu corespund cu acele valori, îmi asum responsabilitatea să fac şi declaraţii critice", a avertizat Barbăroşie.

Puterea proeuropeană de la Chişinău are 53 de deputaţi în legislativ din totalul celor 101. Fracţiunea comuniştilor a anunţat că va vota împotriva Acordului, pe care nu îl consideră benefic pentru Moldova. Pentru a fi ratificat, este nevoie de votul favorabil al 51 de deputaţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?