X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Parlicov: Reducerea prețului la gazele naturale pentru Moldova este un vis, nu o realitate

30 iun. 2014,, 13:05   Economie
4985 2
Foto: noi.md
„Nu trebuie să ne așteptăm nici la un fel de reducere a prețului la gazele naturale pentru Moldova, iar prognozele apărute în unele instituții mass-media nu au niciun suport real”, a declarat pentru NOI.md expertul Victor Parlicov.

Unele surse mass-media au publicat o informație potrivit căreia gazele naturale rusești pentru Moldova s-ar putea iefteni. Aceste prognoze au fost făcute în baza documentelor prezentate la adunarea generală a acționarilor „Gazprom”, care prevăd că partea rusă va livra Moldovei (inclusiv regiunea transnistreană), în perioada anilor 2015-2017, pînă la 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale în valoare nu mai mare de 3,5 miliarde de dolari. Astfel, prețul mediu nu va depăși 350 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent Moldova achită pentru gazele naturale rusești aproape 380 de dolari.

„La adunarea acționarilor „Gazprom” are loc o elementară repartizare a bugetului pe următorii trei ani, ceea ce nu are nimic comun cu formarea prețurilor. Pentru Moldova este puțin probabilă o asemenea reducere esențială a prețului. Actuala formulă de calculare a prețului pentru noi este legată de prețurile pentru țările europene. Reducerea neesențială a prețului la gazele naturale din ultimii ani se explică prin reducerile operate de Rusia pentru Occident din cauza scăderii cererii la hidrocarburi”, a explicat Parlicov.

Expertul a amintit și despre impactul cotațiilor mondiale la produsele petroliere în problemele ce țin de formarea prețurilor.

„Cît privește aspectul politic la stabilirea prețurilor, acesta poate fi prezent doar în cadrul negocierilor, în contract așa ceva nu există”, a subliniat Parlicov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?