Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Mediul american de afaceri îl avertizează pe Obama

28 iun. 2014,, 13:30   Externe
5925 3
Foto: superomsk.ru
Două mari asociaţii de afaceri din SUA – Asociaţia Naţională a Producătorilor (NAM) şi Camera de Comerţ a SUA – au publicat pe 26 iunie o scrisoare deschisă în principalele publicaţii din SUA şi Marea Britanie.

Ideea principală a lor este următoarea: sancţiunile economice unilaterale împotriva Rusiei vor provoca daune, în primul rînd, producătorilor din SUA şi îi vor ajuta pe concurenţii lor.

Declaraţia de avertisment adresată lui Obama a fost semnată personal de preşedintele NAM, Jay Timmons, şi de preşedintele Camerei de Comerţ, Thomas Donohue.

Pentru a înţelege exact despre ce este vorba, trebuie să menţionăm cu cine avem de-a face.

Asociaţia Naţională a Producătorilor este cea mai puternică organizaţie a mediului privat de afaceri din America. Din ea fac parte principalele 14 mii de companii şi corporaţii industriale din SUA, la care lucrează în total aproximativ 12 milioane de persoane. Companiile din cadrul NAM produc anual marfă în valoare de peste 1,8 trilioane de dolari. Camera de Comerţ a SUA cuprinde 3 milioane de companii în toate sectoarele economiei americane.

Declaraţia reprezintă apogeul temerilor Americii comerciale în privinţa direcţiei „vectorului ucrainean” al politicii americane.

Cercurile de afaceri din SUA se tem de astă-primăvară că deja nu mai este vorba despre „politica ucraineană”, ci de „Vendetta ucraineană”. Iar ultimele ameninţări de introducere de noi sancţiuni împotriva Moscovei s-au transformat într-o obsesie a lui Obama. Un fel de Vendetta politică personală a preşedintelui care a fost învins de Vladimir Putin în toate direcţiile de politică externă: de la Orientul Mijlociu pînă la Ucraina şi China.

Autorii afirmă în mod deschis că din cauza sancţiunilor companiile americane pierd contractele, iar locul lor este ocupat de producătorii europeni. „Sîntem scoşi de pe piaţă nu pentru un an sau doi, ci pentru decenii”, se menţionează în declaraţie.

Abordarea SUA şi a aliaţilor săi din Europa în privinţa crizei ucrainene este total neproductivă, iar estimarea situaţiei este departe de realitate, consideră Robert Oulds, directorul centrului analitic britanic BrugesGroup. În locul tentativelor de a pedepsi Rusia, liderii occidentali ar trebui să se gîndească cum să reglementeze această criză.

„Ultimii paşi ai Rusiei arată că ea nu are deloc de gînd să invadeze Ucraina. În jurul acestei chestiuni este o isterie generală. Se afirmă că la graniţă creşte numărul soldaţilor ruşi, ceea ce nu este adevărat. Occidentul pur şi simplu refuză să audă şi să recunoască daunele pe care le-a cauzat Ucrainei prin sprijinirea răsturnării ilegale a puterii în ţară”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?