X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Nimeni nu este în drept să impună restricţii deţinătorilor de acţiuni în folosirea acestora

27 iun. 2014,, 10:35   Economie
3218 0
Foto: adevarul.ro
Banca Naţională a Moldovei (BNM) propune pe nedrept instituirea normei ce interzice depunerea în gaj a acţiunilor băncilor comerciale, pentru că nimeni nu are dreptul să le impună restricţii deţinătorilor de acţiuni în folosirea comercială a acestora sub orice formă, inclusiv la depunerea în gaj. Este opinia deputatului din partea Partidului Comuniştilor Oleg Reidman.

Potrivit agenţiei "Infotag", joi, în timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege pentru consolidarea cadrului legislativ referitor la transparenţa şi calitatea componenţei acţionarilor, deputatul a spus că acesta este "dreptul indispensabil al fiecărei persoane".

"Pe BNM nu a costat-o nimic să includă în regulamentul său o regulă prin care banca comercială care acceptă gajul nu are dreptul să facă acest lucru şi creditul pe care îl acordă va fi neasigurat, pentru că acceptă acţiunile altei bănci. Dar poate o bancă accepta în gaj acţiuni proprii? Poate că e şi normal sau, în caz de neonorare a angajamentelor de credit, acestea devin trezoreriale. Ceea ce aţi făcut dumneavoastră denotă dorinţa de a rezolva alte probleme decît cele pe care le declaraţi", a afirmat Reidman.

În opinia lui, cerinţa de interdicţie a depunerii în gaj a acţiunilor trebuie eliminată, iar BNM, prin actele sale de reglementare, ar putea să le propună băncilor comerciale să nu accepte în gaj acţiuni şi să considere că creditele acordate cu un astfel de gaj sînt neasigurate.

"Tot de neînţeles sînt amendamentele la Codul penal. Dumneavoastră îi prezentaţi pe managerii şi administratorii de bănci ca pe nişte persoane speciale. Inseraţi un punct nou de sancţionare pentru delapidarea comisă de managerul de bancă. Ce fel de delapidare este aceasta şi ce se fură? Parcă alte persoane sînt sancţionate altfel pentru sustragere? Iar dacă managerul a comis un furt nu la bancă, ci a furat un coş de gunoi în stradă, în baza cărui articol va fi tras la răspundere?", l-a întrebat Reidman pe viceministrul Justiţiei Nicolae Eşanu.

"Dacă este nevoie să prezentăm explicaţii, o vom face pentru lectura a doua. Ceea ce propunem se referă la sancţionare pentru comiterea delapidării anume în calitate de administrator de bancă. Dacă comite un furt în afara mandatului său, sancţiunea va fi alta", a spus viceministrul.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a menţionat că băncile sînt nişte instituţii speciale şi administratorul de bancă se deosebeşte de administratorul unei fabrici de încălţăminte.

"Pierderile pe care le va aduce banca vor afecta mult mai puternic stabilitatea financiară. De aceea, pentru instituţii speciale şi sancţiunile trebuie să fie speciale", a opinat Drăguţanu.

Liberalul democrat Simion Furdui a spus că prin acest proiect de lege mandatul lui Drăguţanu va fi extins nemeritat.

"Pe lîngă atribuţiile de reglementare a pieţei financiare şi celei valutare, dumneavoastră doriţi să deveniţi anchetator? Dumneavoastră obţineţi dreptul să luaţi anumite decizii în privinţa unui agent economic sau altul. În componenţa BNM există organe specializate care se vor ocupa de activitatea de supraveghere a persoanelor fizice şi juridice, care doresc să procure acţiuni?", s-a adresat liberalul democrat către Drăguţanu, care i-a răspuns că BNM "va colabora cu organele de drept în chestiuni care îi depăşesc atribuţiile".

Furdui s-a indignat de faptul că BNM îşi rezervă dreptul de a autoriza sau nu procurarea de acţiuni, lăsînd astfel posibilitatea de interdicţie ilegală a procurării unui pachet de acţiuni, rămînînd nesancţionată.

După dezbateri îndelungate, proiectul a fost adoptat în prima lectură cu voturile unui număr de 36 de deputaţi din totalul de 67 prezenţi la şedinţă, în timp ce pentru adoptarea în lectura a doua e nevoie de majoritatea simplă a legislatorilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?