X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Comisia parlamentară pentru economie este nemulţumită de noul program IFAD VI

26 iun. 2014,, 10:22   Economie
3793 0
Foto: noi.md
Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe şi-a exprimat nemulţumirea față de noul Program rural de rezilienţă economico-climatică incluzivă (IFAD VI) în sumă de $46,35 milioane.

Potrivit agenţiei "Infotag", președintele Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) în Moldova, Victor Roşca, a spus în cadrul discutării proiectului de lege cu privire la ratificarea documentului la şedinţa de miercuri a comisiei că costul proiectului va fi acoperit atît din resurse interne, cît şi din externe.

"Resursele externe constituie $25,91 milioane, din care $9,76 milioane sînt grant, iar $16,1 milioane – împrumut. Resursele interne, de $20,44 milioane, vor fi acoperite din contul aportului Guvernului prin scutirea de taxe şi impozite, a Fondului de rulment şi a unui şir de instituţii financiare", a menţionat el.

Deputatul din Partidul Liberal Reformator (PLR), vicepreşedintele comisiei, Vadim Cojocaru, consideră că "nu există necesitatea să luăm un credit, cînd circa 50% din proiect sînt finanţate din resurse interne".

"Care este sensul acestui credit, dacă achităm peste $20 milioane? Ar fi mai bine atunci să găsim restul sumei şi să realizăm proiectul de sine stătător", este convins el.

Liberalul democrat Simion Furdui s-a interesat de rata procentuală pentru producătorii agricoli care vor participa la program, deoarece IFAD va aloca bani prin intermediul băncilor comerciale, care, la fel, vor adăuga circa 4%.

"Cunoscînd băncile noastre comerciale, sînt convins că un agricultor neatent poate ajunge în situaţia în care rata anuală depăşeşte 10-15%. Colaboratorii IFAD s-au aranjat bine în oficiile lor. Oferă bani băncii, care negociază cu producătorii agricoli, nu răspund de nimic şi doar uneori amintesc că banii trebuie returnaţi. Personal voi insista ca programul să ofere credite direct, fără intermediari. Atunci cu adevărat voi crede că rata anuală nu va depăşi 2%", a afirmat Furdui.

În pofida încercărilor reprezentantului IFAD de a explica deputaţilor avantajele proiectului, examinarea proiectului a fost amînată pentru următoarea şedinţă.

În Moldova programele IFAD sînt realizate din 2001. Primul s-a numit "Finanţare rurală şi dezvoltare a întreprinderilor mici" cu un buget de $8 milioane. Acesta a fost încheiat în 2005. Apoi au fost implementate Proiectul de revitalizare a agriculturii (IFAD II), Programul de dezvoltare a afacerilor rurale (IFAD III), Programul de servicii financiare rurale şi marketing (IFAD IV) şi Proiectul de servicii financiare rurale şi dezvoltarea businessului agricol (IFAD V).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?