X 
Eurovision stiri: 523
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4012

Deprecierea valutei naţionale, obiectul discuţiilor la şedinţa Comisiei parlamentare pentru economie

25 iun. 2014,, 17:15   Economie
3450 1
Foto: noi.md
Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a revenit, miercuri, la discutarea situaţiei de pe piaţa valutară şi deprecierea valutei naţionale, luînd decizia de a desfăşura la următoarea şedinţă audienţe cu participarea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Potrivit agenţiei "Infotag", propunerea de a desfăşura audienţe a fost înaintată de liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, care a amintit că "la începutul anului Drăguţanu a promis deputaţilor că după Sărbătorile Pascale situaţia de pe piaţa valutară se va stabiliza, însă observăm contrariul".

"Leul continuă să piardă poziţii. Maxima istorică faţă de euro a fost depăşită şi consider că Comisia este în situaţia, cînd trebuie să revină la discutarea acestui subiect. Devalorizarea leului dictează majorarea preţurilor şi acest fapt este evident", a spus el.

Potrivit spuselor deputatului, Comisia pentru economie este direct legată de situaţia din sectorul, bancar, economie şi cel valutar şi "aceste audienţe cu Drăguţanu sînt necesare".

Şeful Comisiei, liberalul democrat Veaceslav Ioniţă a răspuns socialistului că Drăguţanu a prezentat în scris informaţia despre situaţia de pe piaţa valutară, însă nu s-a opus desfăşurării audienţelor, deoarece Dodon a fost susţinut de alţi membri ai Comisiei, care au spus că au întrebări faţă de guvernatorul BNM.

Liberalul democrat Simion Furdui a propus audierea şi a reprezentanţilor Ministerului Economiei, care "de asemenea, sînt responsabili de situaţia de pe piaţă".

"Întotdeauna îl acuzăm pe Drăguţanu, dar majoritatea deciziilor sale depind de Ministerul Economiei. Dacă Ministerul Economiei nu ar fi admis greşeli, nici Drăguţanu nu le-ar face", este convins deputatul.

Comisia pentru economie a desfăşurat de cîteva ori audienţe cu privire la situaţia de pe piaţa valutară şi sectorul bancar, cu participarea guvernatorului BNM. Audienţele au fost amînate de repetate ori, din cauza absenţei lui Drăguţanu. Pe 18 martie, în timpul unei audienţe, la care guvernatorul BNM nu s-a prezentat, Comisia a iniţiat procedura de demitere a acestuia, înaintînd Biroului permanent al Parlamentului adresarea corespunzătoare, însă iniţiativa nu a fost examinată la şedinţa în plen a Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?