Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Gorelova: Guvernul așa și nu a prezentat clar consecințele comerțului liber dintre Moldova și UE (VIDEO)

24 iun. 2014,, 13:40   Societate
3467 0
Foto: noi.md
„Urmările comerțului liber dintre Moldova și Uniunea Europeană pentru economia moldovenească trebuie să fie prezentate de Guvern, însă cei de acolo preferă să vorbească la acest subiect în culori roz și să nu se axeze pe probleme”, a declarat pentru NOI.md vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Interlocutoarea este convinsă că „Ministerul Economiei evită să spună ce va fi cu avicultura autohtonă, cu industria conservelor, cu întreg sectorul agrar, pentru care începe sezonul de realizare a producției”.

„În cazul în care prevederile despre Zona de Liber Schimb vor fi implementate de la 1 octombrie, cum a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman, urmările se vor face simțite la începutul anului viitor. Ponderea importului în structura schimburilor comerciale ar putea atinge 85%. Cîte întreprinderi locale vor putea face față fluxului de producție ieftină din statele Europei și Turcia? Este evident că puține”, consideră experta.

Elena Gorelova prognozează că exportul moldovenesc ar putea crește de la 35% pînă la 90%. Poate crește, însă cît de real este acest lucru, în condițiile unei concurențe acerbe pe piețele europene și încercările destul de firave ale Guvernului Republicii Moldova de a susține promovarea brandurilor autohtone? În afară de aceasta, sînt oare pregătite organele abilitate să asigure antreprenorii cu toate documentele necesare și posibilitatea de a face toate analizele de laborator prevăzute?

„Piața europeană este enormă, însă accesul acolo este foarte costisitor. Cheltuielile pentru publicitate sînt incompatibile cu posibilitățile noastre sau cu atît mai mult, cu eforturile reale. Însă în această situație nu văd o implicare masivă a Guvernului. Totodată, este destul de real că statele Uniunii Vamale vor introduce restricții serioase pentru mărfurile noastre, dacă organele de control nu vor asigura interzicerea reexportului din UE. Așa că perspectiva care ne aşteaptă nu este tocmai una în culori roz”, a conchis Elena Gorelova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?