X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Alegerile ombudsmanului: lista candidaţilor

20 iun. 2014,, 20:10   Societate
9325 2
Foto: studenttimes.org
Victor Surugiu

În zilele următoare, numele a doi candidaţi la postul de avocat al poporului (ombudsman) vor fi propuse spre examinare în plenul parlamentului. Cîştigătorul concursului va fi determinat în urma votului deputaţilor. Avînd în vedere importanţa noului mandat, cercurile politice acordă o atenţie deosebită acestei numiri: în perspectivă, ombudsmanul ar putea deveni o figură importantă în ţară. În paralel, prin aceeaşi schemă, va fi ales şi avocatul poporului pentru drepturile copilului.

Astăzi, la Centrul pentru drepturile omului din RM activează trei avocaţi parlamentari de jurisdicţie comună şi unul, specializat în apărarea drepturilor copilului. După reformă, aceştia trei vor fi înlocuiţi de un avocat al poporului (ombudsman) cu statut special, cu competenţe largi şi mandat prelungit. Acesta va beneficia de sprijinul unui aparat extins cu o structură ramificată.

Din comisia specială pentru selectarea candidaturilor fac parte şapte deputaţi din diferite fracţiuni parlamentare. Comisia este condusă de reprezentanta Partidului Democrat, Stela Jantuan. Potenţialilor pretendenţi li s-a oferit 20 de zile pentru reflecţii – să participe sau nu la cursă. În final, la secretariatul parlamentului au parvenit cererile a 10 candidaţi.

Potrivit legislaţiei, funcţia de avocat al poporului poate fi ocupată de un cetăţean al Moldovei, aflat în deplină capacitate şi care cunoaşte limba de stat, cu o reputaţie ireproşabilă, ce deţine diplomă de licenţă sau un alt document de studii, cu un stagiu de muncă de cel puţin 10 ani. Totodată, candidatul trebuie să exercite o activitate în domeniul apărării şi promovării drepturilor omului.

La această funcţie înaltă nu au dreptul să pretindă persoanele cu antecedente penal, inclusiv, cu pedepse ispăşite, pentru săvîrşirea intenţionată a unei infracţiuni. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul eliberării de pedeapsă penală în baza amnistiei sau graţierii. Nu sunt admişi în concurs pretendenţii demişi sau eliberaţi din funcţii în urma unor încălcări. Lista se încheie aici, iar alte condiţii pentru potenţialii ombudsmeni nu sunt prevăzute.

După ce a examinat CV-urilor pretendenţilor, comisia parlamentară i-a eliminat pe patru dintre ei, pe motivul necorespunderii cerinţelor prevăzute. Comisia nu a oferit explicaţii privind motivele ce au stat la baza acestei decizii. Aceasta doar menţionează că ei nu corespund în deplină măsură condiţiilor stipulate în lege. Prin procedura de triere nu au trecut Arcadie Robu, Vasile Gantea, Natalia Moloşag şi Aurelia Grigoriu.

Juristul Arcadie Robu iniţial ceda în faţa altor concurenţi mai experimentaţi. De anul trecut el este stagiar la unul dintre birourile de avocaţi, iar pînă atunci a activat în funcţia de consultant juridic la diferite întreprinderi. În ultimii ani el a cooperat cu organizaţiile neguvernamentale, a participat la diverse proiecte, însă comisia a considerat că experienţa lui nu este suficientă.

Cît priveşte actualul avocat parlamentar Aurelia Grigoriu, se pare că comisia i-a amintit despre scandalul internaţional, iscat după declaraţiile făcute de ea la o conferinţă, organizată de Parlamentul Armeniei la Erevan. Ea i-a acutzat pe armeni de genocid împotriva azerilor, fapt calificat de numeroşi experţi drept o eroare diplomatică de neiertat. Demisia nu a avut loc, însă pe cariera ei în domeniul public a fost pusă cruce.

Mai mulţi observatori s-au arătat miraţi de excluderea din concurs a Nataliei Moloşag, care activează în procuratură de peste 10 ani, iar din 2007 este avocat public şi colaborează cu Institutul pentru drepturile omului. În ultimul timp ea s-a specializat pe dosarele legate de apărarea drepturilor minorilor.

„Nu pot înainta nicio presupunere privind faptul cărei cerinţe menţionate în lege ar putea să nu corespundă candidatura mea”, spune Natalia Moloşag. Este remarcabil faptul că colegii ei avocaţi, de asemenea, nu au găsit nicio contradicţie cu condiţiile de participare la concurs.

Nu mai puţin mirat este şi avocatul şi unul dintre foştii şefi ai Direcţiei generale
a administraţiei judecătoreşti a Ministerului Justiţiei Vasile Gantea – un alt candidat, neacceptat la concurs. El nu s-a remarcat în scandaluri de proporţii, însă deseori a criticat autorităţile pentru graba şi inconsistenţa unor reforme din sectorul justiţiei.

„Nu comentez. Eu pur şi simplu sunt uimit de decizia, potrivit căreia eu nu aş corespunde condiţiilor şi cerinţelor pentru numirea în funcţie, menţionate în Legea privind avocatul poporului (ombudsman)”, spune Vasile Gantea.

„E greu de presupus ce au avut în vedere membrii comisiei parlamentare, cînd s-au referit la nerespectarea criteriilor pentru înaintarea unor candidaţi la această funcţie, - comentează unul dintre experţii noştri, membru consiliului Uniunii Avocaţilor din RM. – Probabil, unii dintre ei şi-au pierdut cetăţenia şi nu ştiu despre aceasta? Însă dacă e să vorbim serios, atunci, în opinia mea, membrii comisiei nu înţeleg pînă la capăt esenţa cerinţelor pentru această funcţie. Este mare probabilitatea că la etapa preliminară se debarasează de figurile incomode, pentru a spori şansele pentru unii candidaţi”.

Săptămîna aceasta, comisia specială a organizat un interviu pentru şase candidaţi, care au trecut de etapa preliminară. La acestea au fost invitaţi avocatul şi fostul judecător al Curţii Constituţionale, Mihail Cotorobai, directorul Institutului pentru drepturile omului din RM Vana Jereghi şi directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, ce pretind la funcţia de avocat al poporului.

În lista candidaţilor se află şi expertul în drepturile copilului Liuba Ceban, expertul în domeniul apărării drepturilor şi fostul consultant al Organizaţiei Mondiale a Muncii şi directorul direcţiei pentru drepturile omului şi cooperare internaţională din cadrul Curţii Supreme de Justiţie Maia Bănărescu, care vor să devină ombudsman pentru protecţia drepturilor copilului.

La etapa finală din concurs vor fi excluşi participanţii care vor acumula cele mai puţine puncte în rezultatul interviului. Ulterior, comisia de selectare va trebui să aleagă doi candidaţi pentru fiecare funcţie, pentru a le prezenta în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului. Candidatul desemnat fi cel care va obţine majoritatea deputaţilor.

Totodată, în opinia experţilor, este mare probabilitatea că grupurile parlamentare nu vor reuşi să ajungă la un compromis şi niciunul dintre pretendenţi nu va obţine sprijinul necesar. În această situaţie va fi desfăşurat al turul doi al alegerilor. Dacă nici în acest caz nu va fi desemnat un cîştigător, atunci comisia specială va anunţa, timp de 15 zile, un concurs repetat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?