Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Apărătorii arhitecturii sînt îngrijoraţi de posibila demolare a Morii Roşii (FOTO)

20 iun. 2014,, 16:10   Societate
5898 3
Foto: timpul.md
Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor este îngrijorată de o posibilă distrugere a unui monument arhitectural din capitală – Moara Roşie, amplasat lîngă Ambasada Cehiei în EM, pe str. Moarea Roşie, 5A. În opinia directorului Agenţiei, Ion Ştefăneţ, există riscul demolării acestei clădiri.

Moara se află la balanţa Primăriei Chişinăului. Iar potrivit informaţiilor oferite de director portalului NOI.md, dacă anterior acest obiect al patrimoniului cultural a fost inclus în Registrul de Stat ca imobil, acum el figurează ca lot de pămînt. Apărătorii arhitecturii se tem că acest obiect al culturii at putea fi distrus cu uşurinţă. „Obiectul istoric se află în centrul oraşului şi este amplasat pe un teren scump, ce prezintă un interes deosebit pentru mulţi constructori şi investitori. De aceea, agenţilor economici, care visează să demoleze acest monument, le va fi mai simplu să construiască în locul lui, de exemplu, un hotel sau un centru de oficii”, a menţionat el.

Pentru a evita demolarea acestui obiect al patrimoniului cultural, reprezentanţii Agenţiei au cerut autorităţilor locale să întreprindă măsuri de restaurarea a monumentului şi să facă ordine în documentele lui cadastrale.

Moara Roşie este una dintre primele mori cu aburi din Chişinău. Ea a fost construită în perioada 1850-1860, şi-a schimbat proprietarii, iar în 1889 a fost cumpărată de către negustorul Abraam Levanzon. La sfîrşitul sec. XIX, moara era cea mai înaltă construcţie din oraş, avînd trei etaje. În clădire era amplasat un magazin, moara şi elevatorul. În anul 1901, în urma unui incendiu a fost distrusă o parte din etaje, de aceea proprietarul a reconstruit clădirea, folosind cărămidă roşie termorezistentă. După aceasta, edificiul a primit denumirea de „Moara Roşie”. Întreprinderea activa în baza utilajului german. În prezent, la Chişinău s-au păstrat doar două clădiri ale morilor cu aburi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?