X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Pentru stimularea producției, dobînzile la credite trebuie reduse

18 iun. 2014,, 12:38   Economie
3935 0
Foto: noi.md
De această părere sînt reprezentanții cercurilor de afaceri din Moldova care nu sînt de acord cu presiunea sistemului bancar, care solicită Băncii Naționale a Moldovei să majoreze costul banilor. Economia Moldovei se află într-o situație complicată, producția națională fiind în pragul nimicirii totale. Aderarea Moldovei la Zona de liber schimb cu UE va crea riscuri suplimentare pentru producătorii moldoveni. În aceste condiții, macar pentru autoconservare, statul trebuie să creeze pentru business condiții favorabile de dezvoltare. Una din aceste condiții sînt banii ieftini și pe termen lung.

Totodată, reprezentanții sistemului bancari din nou încearcă să destabilizeze situația și propun Băncii Naționale a Moldovei în regim de urgență „să trimită pieței un semnal privind majorarea costului banilor care urmează”. Într-un interviu pentru „Infotag”, aceștea au motivat prin aceea că cursul leului moldovenesc suportă presiune din cauza situației nesănătoase de pe piață.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) ar trebui să trimite de urgenţă un semnal pieţei privind viitoarea creştere a valorii banilor, susţin experţi bancari, îngrijoraţi în legătură cu situaţia creată pe piaţa valutară.

Solicitaţi de reporterul agenţiei "Infotag", experţii au constatat o presiune vizibilă asupra leului moldovenesc, exercitată din cauza mai multor factori condiţionaţi de situaţia nesănătoasă de pe piaţă.

"În ultima perioadă, acţiunile participanţilor la piaţă sînt legate de aşteptările mari de depreciere a leului, care, pe de o parte, creează riscuri suplimentare pentru business, iar pe de altă parte, generează o cerere pentru valută, crescută artificial, care depreciază leul şi mai mult", spun experţii.

Ei atrag atenţia asupra faptului că pe parcursul ultimului an, dobînzile la credite şi depozite s-au redus considerabil. În prezent, indicatorii medii ai dobînzilor la depozite constituie 4-6% în dolari SUA şi euro, şi 7-9% - în monedă naţională.

"Există bănci care acordă credite cu 9,5%, fapt care nu corespunde situaţiei reale de pe piaţă şi cer intervenţia regulatorului. Dobînzile comparativ mici la creditele în lei moldoveneşti au făcut ca importatorii, care îşi calculează riscurile iscusit, acum sînt creditaţi masiv în lei, chiar dacă pentru a plăti importurile au nevoie de valută străină - dolari şi euro", a explicat situaţia interlocutorul agenţiei din cadrul unei bănci.

Creditele în lei ieftine, pe de o parte, şi aşteptările mari de depreciere a monedei naţionale, pe de altă parte, generează situaţia în care importatorilor le este mai avantajos să fie creditaţi în lei şi să cumpere cu aceştia valută străină pentru operaţiuni cu partenerii externi. "Aceasta reduce riscurile în eventualitatea continuării deprecierii leului şi nu impune o urcare bruscă a preţurilor la produsele de import, astfel ca riscurile valutare să fie acoperite din banii încasaţi din vînzări", afirmă participanţii la piaţă.

Pe lîngă importatori, leul este supus presiunilor şi din partea populaţiei, care, din cauza "aşteptărilor de depreciere", este dispusă mai mult să depună banii în depozite valutare, înţelegînd că astfel pierde aproximativ 3-4% la venituri, în schimb, se asigură de deprecierea leilor pe care oricum, mai devreme sau mai tîrziu, va trebui să-i cumpere cu valută străină.

"Şi aici nu trebuie să ai şapte stele în frunte ca să le calculezi pe toate din timp. Să zicem, dacă depozitul valutar oferă 5%, atunci avînd în vedere deprecierea leului cu 10-12%, profitabilitatea medie a depozitului pe un an se ridică la 15-17%. Iată toată aritmetica", i-au spus reporterului agenţiei reprezentanţi ai companiei financiare Credit-Profit, apreciind că reducerea spartană a preţului banilor pe piaţă este una dăunătoare.

În viziunea experţilor, menţinerea acestei situaţii conduce la scăderea lichidităţii băncilor, fapt care nu poate rămîne neobservat de regulator care în aceste condiţii ar urma, în primul rînd, să ridice rata de bază. "Mărirea acesteia va reprezenta un semnal că tendinţa de creştere a preţului banilor pe piaţă devine una durabilă, urmînd să deplaseze în sus dobînzile la depozitele şi creditele în lei", au mai estimat experţii, atrăgînd atenţia asupra oportunităţii creşterii lente a preţului banilor pe piaţă.

În prezent rata de bază constituie 3,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?