Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

PCRM a prezentat proiectul platformei pentru alegerile electorale ordinare

16 iun. 2014,, 15:27   Politică
4682 5
Foto: noi.md
Partidul Comuniştilor (PCRM) a prezentat luni proiectul platformei "De la degradare la dezvoltare. Planul complex de modernizare a Moldovei" pentru alegerile parlamentare.

Potrivit agenţiei "Infotag", liderul partidului, fostul preşedinte Vladimir Voronin, a spus că la baza documentului este nu opinia birocraţilor, ci propunerile poporului.

"Platforma noastră se bazează anume pe propunerile şi doleanţele fiecărui cetăţean şi intenţionăm să depunem toate eforturile pentru soluţionarea acestor subiecte", a subliniat el.

Deputatul Parlamentului RM, Oleg Reidman, a menţionat în discursul său necesitatea de a întreprinde toate măsurile pentru a nu permite Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare (CPEG) să distrugă ceea ce a fost construit în timpul cînd PCRM se afla la guvernare.

"Dacă nu vom permite acestui grup să se afirme la putere, atunci guvernarea creată de noi ani la rînd va putea fi dezvoltată. Vorbind despre investiţii, propun să punem accentul pe investiţiile directe: locale sau străine", a spus el.

Reidman a propus să fie incluse în platformă un şir de măsuri, care vor stimula creşterea economică şi dezvoltarea Moldovei.

"Propun să revenim la rata zero a impozitului pe venit pentru profitul reinvestit, extinderea funcţionării acesteia pentru 5-7 ani, din momentul reinvestirii şi cu condiţia păstrării locurilor de muncă. Introducerea şi utilizarea "cotei regionale a TVA" de 15% şi aplicarea acesteia pentru programele regionale de dezvoltare. Termenele unor astfel de programe să fie prevăzute pentru 5-7 ani. Programele să fie aprobate în Parlament prin lege. Introducerea şi utilizarea "ratei sectoriale a TVA" în mărime de 15% cu un termen de zece ani de la data dării în exploatare pentru acordarea serviciilor de irigare, păstrare, prelucrare a produselor agricole, capacităţile noi formate în mediul rural şi centrele raionale. Formarea Fondului de Subvenţionare pentru producătorii de produse vegetale şi animale în volumul total al TVA-ului achitat şi acordarea subvenţiilor în volumul total al sumelor achitate de gospodării pentru procurarea tehnicii, îngrăşămintelor, metodelor de protejare", a menţionat deputatul.

Potrivit opiniei lui "aceste măsuri vor aduce investiţii suplimentare în producere şi domeniul serviciilor, asigurînd creşterea locurilor de muncă, vor servi drept bază pentru lichidarea disproporţiilor regionale, cînd 80% din investiţii şi 64% din PIB sînt concentrate la Chişinău, precum şi vor contribui la păstrarea angajării în cîmpul muncii în mediul rural, luînd în calcul nivelul înalt al tehnologiilor în agricultură".

Vorbind despre politica pentru tineret, deputatul comunist Ina Şupac a spus că odată ce PCRM va reveni la guvernare, primele două decizii imediate, adoptate în sectorul educaţional, vor fi stoparea aşa-numitei reforme de optimizare şi introducerea disciplinei "Istoria Moldovei" în loc de "Istoria românilor" în curriculumul tuturor treptelor de învăţămînt.

"Împreună cu societatea civilă PCRM va elabora şi implementa Programul naţional de reabilitare a învăţământului din mediul rural, scopul major al căruia va fi combaterea abandonului şcolar şi reînvierea satului moldovenesc", a menţionat ea.

Şupac este convinsă că priorităţile educaţionale de lungă durată în astfel de direcţii ca medicina, pedagogia, istoria, securitatea naţională, administrarea publică, sport, arte, agricultură şi tehnologii informaţionale trebuie să fie realizate în baza bugetului.

"Infotag" precizează: Anterior PCRM a prezentat platforma la Nisporeni, Bălţi, Comrat şi Orhei. Documentul încă nu este unul final şi va fi suplimentat cu propunerile societăţii civile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?