X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Manifestanţii de la Сomrat au cerut Сhişinăului să amîne semnarea Acordului de Asociere RM-UE

16 iun. 2014,, 12:20   Societate
5867 5
Foto: noi.md
Cîteva sute de locuitori ai Găgăuziei s-au întrunit duminică, la Comrat, la un "mini-protest faţă de ignorarea cerinţelor locuitorilor autonomiei de către conducerea Republicii Moldova". Manifestanţii au cerut conducerii ţării "să amîne semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, planificat pentru 27 iunie".

În rezoluţia mitingului, citată de agenţia "Infotag", cerinţa este motivată prin faptul că "semnarea actului va avea un impact negativ asupra economiei, precum şi a suveranităţii Republicii Moldova".

Organizator al mitingului a fost mişcarea "Găgăuzia Unită" ("Единая Гагаузия"), printre fondatorii căreia se numără başcanul în exerciţiu al autonomiei, Mihail Formuzal.

În opinia manifestanţilor, "politica antigăgăuză a autorităţilor, neîntîlnind condamnare din partea partenerilor europeni, a ajuns în dezvoltarea sa pînă la tentative de creare a unei paralizii artificiale a puterii în autonomie şi de răsturnare silită a conducerii în exerciţiu a acesteia".

Ei au condamnat folosirea de către autorităţile centrale a organelor de drept pentru "presiuni asupra reprezentanţilor autonomiei, dar şi formarea sistemului de teroare politică în privinţa locuitorilor regiunii", cerînd ca în cele mai scurte termene "dosarele penale, intentate pe motive politice, inclusiv referitoare la referendumul din Găgăuzia din 2 februarie, să fie clasate".

Rezoluţia mai conţine şi cerinţa faţă de Chişinău "să înceteze lezarea politică şi financiară a drepturilor Găgăuziei şi să purceadă, în termene scurte, la dezbateri şi la adoptarea proiectelor de legi adoptate de Adunarea Populară cu titlu de iniţiativă legislativă, în scopul formării condiţiilor juridice pentru utilizarea împuternicirilor statutului Găgăuziei şi al menţinerii stabilităţii statului moldovenesc".

Ultimul punct din rezoluţie nu lasă loc de îndoială în privinţa caracterului preelectoral al acţiunii. Acesta conţine un apel către locuitorii autonomiei "să se antreneze activ în procesele politice legate de viitoarele alegeri în Parlamentul Republicii Moldova şi să desfăşoare o activitate explicativă mai bine orientată privind rolul şi locul fiecăruia dintre partidele politice reprezentate în Parlament în problemele de presiune politică şi marginalizare financiară a Găgăuziei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?