X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Conducătorii Moldovei au ignorat participarea la recepţia oferită cu prilejul Zilei Rusiei

13 iun. 2014,, 12:44   Societate
4332 8
Foto: noi.md
Conducerea de vîrf a Republicii Moldova nu a participat la recepţia de joi, organizată de Ambasada Federaţiei Ruse cu ocazia sărbătorii de stat principale a acestei ţări, Ziua Rusiei. Singurii demnitari de rang înalt au fost viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri şi şefa Departamentului Relaţiilor Interetnice, Elena Beleacova.

Potrivit agenţiei "Infotag", la recepţie au fost prezenţi ambasadorul Chinei, Tong Mingtao, al Turciei, Mehmet Cartal, al Marii Britanii, Philip Batson, şi al României, Marius Lazurcă. Ultimul l-a felicitat pe Ambasadorul Rusiei în R.Moldova, Farid Muhametşin, cu ocazia sărbătorii principale a ţării sale, în limba engleză. Lazurcă a fost aşezat la masă alături de şefa diplomaţiei transnistrene, Nina Ştanski, care a purtat la recepţie o rochie de seară. Înainte să pornească cu ea o discuţie mondenă, Lazurcă i-a sărutat mîna. Printre invitaţi a fost şi ex-ministrul tiraspolean de externe Vladimir Iastrebceak.

La recepție ai mai fost prezenți al doilea şi al treilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin. Totodată, Lucinschi a purtat o discuţie activă cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, iar Voronin s-a aflat relativ în singurătate, lîngă el fiind observaţi doar cîţiva veterani şi colega de fracțiune Ala Mironic (la recepţia din 9 mai Voronin a fost însoţit de un grup de deputaţi comunişti - "I").

Muhametşin şi-a început discursul în limba română, apoi a trecut la cea rusă. El a subliniat importanţa creării unei comunităţi economice noi în spaţiul CSI – Uniunea Economică Eurasiatică.

"Cooperarea ruso-moldovenească contemporană stă pe fundamentul istoric temeinic al legăturilor spirituale şi culturale multiseculare dintre popoare. O valoare nepieritoare o are faptul că ele sînt apropiate în cadrul spaţiului ortodox unic", a accentuat diplomatul rus, chemînd la păstrarea şi amplificarea cooperării reciproc avantajoase în numele prosperării popoarelor Rusiei şi Moldovei.

Printre invitaţi a fost văzut şi politicianul Renato Usatîi, conducătorul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, ex-premierul Zinaida Greceanîi, omul de afaceri Vasile Chirtoca şi politologul Nicolae Chirtoacă.

Recepţia a început cu o problemă tehnică: la Casa Sărbătorii, unde aceasta a avut loc, pentru cinci minute s-a stins lumina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?