Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Iurie Leancă: Fără a lupta cu corupţia, Moldova nu va înregistra o dezvoltare economică durabilă

13 iun. 2014,, 12:34   Politică
3981 7
Foto: noi.md
"Fără a lupta eficient cu corupţia, Moldova nu va înregistra o dezvoltare economică durabilă", a declarat joi seara la postul de televiziune Jurnal TV premierul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a recunoscut că corupţia este adînc infiltrată în instituţiile statului, iar decizia de majorare a salariilor judecătorilor nu a fost cea mai bună soluţie pentru a eradica fenomenul corupţiei din sistemul judecătoresc.

"Doar prin astfel de soluţii nu rezolvăm problema. Primul pas este să recunoaştem că avem probleme de sistem şi probleme grave. Judecătorii acţionează ca un stat în stat – independenţă maximă şi responsabilitate puţină. Nimeni nu atentează la independenţa sistemului judecătoresc, dar ne dorim o altă atitudine", a spus premierul.

El a anunţat că va iniţia o rundă de consultări, inclusiv cu participarea experţilor europeni, pentru a vedea de ce reforma în domeniul justiţiei stagnează. "În cadrul sistemului judecătoresc există o rezistenţă imensă în faţa reformei, de a-şi schimba deprinderile. Noi sîntem o ţară mică, iar o ţară mică deseori este mai dificil să o faci să acţioneze după reguli şi nu după relaţii. Datorită presiunilor societăţii şi presiunii partenerilor externi, ne apropiem de momentul cînd conştientizăm că nu mai putem trăi în aşa mod", a precizat Leancă, precizînd că după patru ani şi jumătate s-au copt premisele pentru acţiuni mult mai hotărîte. Întrebat dacă în Moldova au loc spălări de bani, premierul a răspuns afirmativ, precizînd că sînt şi dosare pe marginea acestor cazuri.

"Am convocat şi o şedinţă ca urmare a unor interviuri din presă despre faptul că la o instituţie bancară din Republica Moldova au fost spălaţi $19 miliarde de dolari. Aştept după prima şedinţă convocată anumite efecte din partea instituţiilor de resort din R. Molova, să vedem dacă au fost implicaţi judecători", a spus Leancă.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, premierul a reiterat că Moldova îşi doreşte o relaţie pragmatică şi bazată pe respect reciproc cu Rusia.

"Dacă nu găsim soluţii pe termen lung, ar putea să ne afecteze puternic economia, viaţa cotidiană a zeci de mii de concetăţeni. Trebuie să găsim soluţii, să nu dăm pretexte nici celor din Vest, nici celor din Est. Ucrainenii nu sînt fericiţi de această situaţie, iar lecţia pentru noi este că nu trebuie să ezităm şi să fim mai hotărîţi pe implementarea reformelor", a precizat şeful cabinetului de miniştri.

În opinia premierului, este binevenit dialogul cu oficialii din Rusia, dar şi insistarea pe unele elemente.

"Voi insista în continuare că avem demnitate suficientă şi că cerem un respect din partea inclusiv a Federaţiei Ruse. Nu negociem pe marginea textului Acordului de liber schimb. Unde există îngrijorări discutăm pentru a găsi soluţii cu partenerii ruşi", a conchis Leancă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?