X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Cuantumul subvențiilor primei de asigurare în agricultură va fi redus

12 iun. 2014,, 11:15   Economie
3471 0
Foto: noi.md
Cuantumul subvențiilor primei de asigurare în agricultură va fi redus de la 50% pînă la 40%, transmite NOI.md.

Totodată, subvențiile primei de asigurare pentru sfecla de zahăr nu vor putea depăși 700 de mii de lei, iar pentru asigurarea altor culturi și a animalelor, pentru unul și același producător agricol – 500 de mii de lei. Amendamentele respective la Legea privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură au fost aprobate de Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, modificările au fost operate în legătură cu faptul că, în ultimii ani, volumul solicitărilor de subvenționare este în creștere și mijloacele Fondului de subvenționare nu pot acoperi cheltuielile.

Se estimează că reducerea cuantumului subvențiilor primei de asigurare în agricultură pînă la 40% și plafonarea primelor de asigurare vor reduce cheltuielile bugetare cu circa 35% din mijloacele financiare repartizate pentru subvenţionarea primelor de asigurare.

Banii economisiți vor putea fi folosiți pentru susținerea altor ramuri ale sectorului agroindustrial, cum ar fi construcția și modernizarea serelor, fermelor zootehnice, dezvoltarea infrastructurii post-recoltare etc.

Subvențiile de stat pentru asigurarea riscurilor de producție în agricultură, în anul 2010, au constituit 16,5 milioane de lei, în anul 2011 – 14,6 milioane de lei, în anul 2012 – 37,8 milioane de lei, în anul 2013 – peste 45 milioane de lei. Din culturile agricole asigurate de producători, ponderea cea mai mare îi revine sfeclei de zahăr, care este cea mai vulnerabilă riscurilor în agricultură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?