X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Alexandru Munteanu: Autoritățile trebuie să dialogheze activ cu mediul de afaceri

11 iun. 2014,, 14:38   Economie
7427 3
Foto: facebook.com
Semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu UE a fost calificată drept „o etapă intermediară” de către cunoscutul finanţist Alexandru Munteanu, care a condus pînă în 2008 reprezentanța WNISEF în Moldova, iar acum activează la Kiev (managing director al companiei investiţionale „Dragon Capital”, manager al fondului investiţional „Europe Virgin Fund”). El este şi preşedintele Consiliului Consultativ pentru Europa de Sud-Est şi Eurasia şi preşedintele Alianţei Franceze din Republica Moldova.

Pe 10 iunie, Alexandru Munteanu a participat la Chişinău la deschiderea Forumului Economic Vienez. Întrebat de NOI.md despre avantajele şi dezavantajele pentru Moldova în urma semnării Acordului de asociere cu UE; Alexandru Munteanu a răspuns că, deocamdată, în afara liberalizării regimului de vize şi, în perspectivă îndepărtată, unele rezultate pozitive în urma regimului de liber schimb, el nu vede alte avantaje.

Alexandru Munteanu şi-a argumentat afirmaţiile prin faptul că după intrarea în vigoare a regulilor de comerţ liber cu UE, întreprinderile moldoveneşti vor nimeri în condiţiile unui mediu concurenţial dur, în care nu toţi vor fi capabili să reziste. Iar ţinînd cont de faptul că climatul investiţional din ţară „şchiopătează”, precum menţionează în discuţiile particulare investitorii străini, atunci, temporar, ne-am putea confrunta cu o situaţie complicată. Se pare că, din cauza aceasta, Moldova rămîne o ţară cu cel mai prost indicator al investiţiilor străine directe pe cap de locuitor printre ţările din Europa Centrală şi de Est (după Rusia, Ucraina şi Belarus, nemaivorbind de ţări precum Polonia, Cehia şi Slovenia).

Finanţistul consideră că autorităţile moldovene trebuie să acorde mai multă atenţie sectorului real al economiei şi să poarte un dialog profesionist cu businessul. El s-a arătat mirat de faptul că premierul Moldovei a asistat la forumul economic doar 20 de minute şi a plecat, invocînd treburi importante de stat. Dar ce poate fi astăzi mai important decît dezvoltarea economiei?

Alexandru Munteanu a adus drept exemplu un eveniment similar de la Kiev, la care a participat preşedintele Ucrainei, care, timp de două ore, a discutat cu investitorii despre problemele ce îi preocupă.

Totuşi, Alexandru Munteanu rămîne optimist: „Sper că situaţia se va schimba, dacă în ţară vor începe să funcţioneze măcar unele reguli europene. Pentru că astăzi, din păcate, situaţia în economie a ajuns la un nivel critic al fărădelegii. Între-un final, toate ţările din Europa Centrală şi de Est au reuşit să supraviețuiască «terapiei de şoc» şi să se însănătoşească rapid”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?