Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Asociaţia Micului Business a îndemnat autorităţile să permită antreprenorilor să activeze pe bază de patentă

11 iun. 2014,, 12:47   Economie
3226 0
Foto: europalibera.org
Protestele de joi, 12 iunie, în faţa Parlamentului vor fi reluate de reprezentanţii micului business, care solicită legislatorilor permisiunea de a activa pe bază de patent.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan, cu un grup de întreprinzători, a spus că pe parcursul a cinci ani autorităţile au promis să adopte amendamente la legislaţie, care ar oferi întreprinzătorilor o metodă rapidă şi comodă de organizare a businessului pe bază de patentă.

Antreprenoarea Magdalena Percic a prezentat jurnaliştilor copiile documentului, care a fost avizat prin semnăturile membrilor Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, dar vinerea trecută amendamentele la lege aşa şi nu au fost adoptate.

"Nu excludem că în ţară sînt persoane cărora le este convenabilă existenţa monopolului şi interdicţia pentru activare în bază de patentă", a menţionat ea.

Magdalena Percic a relatat că se ocupă cu creşterea şi vînzarea florilor, iar pentru acest gen de activitate patenta este cel mai potrivit şi practic document, deţinerea căruia oferă dreptul la activitate.

"Întreprinderile individuale solicită introducerea contabilităţii, care este însoţită de dificultăţi legate de întocmirea rapoartelor, în care organele verificatoare depistează greşeli, iar noi apoi sîntem obligaţi să achităm amenzi mari", a explicat ea.

Președintele Asociaţiei Micului Business a atras atenţia presei la înrăutăţirea condiţiilor pentru afaceri în Moldova, lipsa reformelor în economie, care ar îmbunătăţi mediul de afaceri din ţară.

"Asociaţia a adresat prim-ministrului o scrisoare cu lista problemelor ce blochează businessul. Au trecut cîteva luni, dar reacţia Guvernului nu a urmat", a spus Roşcovan, indicînd la existenţa în ţară a economiei din umbră, în care sînt nevoiţi să plece antreprenorii.

Potrivit lui, multor antreprenori le este foarte comod să achite patenta sau un impozit fix şi apoi pe bază legală să-şi dezvolte afacerea. Astfel de practici sînt solicitate statului de peste 45 de mii de reprezentanţi ai micului business, cărora le este comod să activeze pe bază de patentă.

Fiind întrebat despre faptul dacă nu contravine o astfel de practică standardelor europene, pe care le implementează Moldova, care pe 27 iunie semnează Acordul de asociere cu UE, Eugen Roşcovan a spus că în multe ţări din UE se practică achitarea impozitului fix, ce oferă dreptul de a activa un anumit timp într-un domeniu sau altul.

"Patentele sînt utilizate şi în ţările vecine – Ucraina şi Rusia. În Ucraina, de exemplu, patentele sînt introduse în toate domeniile economiei, lucru oportun pentru micul business", a menţionat el.

Participanţii conferinţei de presă s-au plîns de faptul că în locul reformelor în economie, menite să transforme businessul din Moldova într-un domeniu atractiv, în realitate se observă "monopol, lipsa concurenţei loiale şi corupţie".

În Republica Moldova se aplică următoarele tarife pentru emiterea patentelor: la Chişinău – 600 de lei, în centrele raionale – 300 de lei, în sate – 100 de lei. Doritorii de a procura patentă sînt de acord să achite şi un preţ mai mare pentru a obţine dreptul din partea statului pentru orice tip de activitate pe bază de patentă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?