X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ministerul rus de externe: Semnarea de către Moldova a Acordului de asociere poate complica relaţiile economice cu Rusia

11 iun. 2014,, 12:29   Societate
2942 10
Foto: vybor.md
Semnarea, pe 27 iunie, de către Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană "poate aduce dificultăţi suplimentare în dezvoltarea relaţiilor economice moldo-ruse şi poate deveni o adevărată încercare pentru acestea". Acest lucru este menționat în comunicatul MAE al Rusiei cu privire la rezultatele vizitei pe 9-10 iunie în Moldova a viceministrului rus de externe Grigori Karasin.

Potrivit agenţiei "Infotag", MAE a menţionat că în cadrul întrevederii la Chişinău cu prim-ministrul Iurie Leancă şi ministrul de externe Natalia Gherman, "a fost subliniată aspiraţia ambelor părţi pentru dezvoltarea unor relaţii dinamice şi constructive, în care au importanţă dezvoltarea dialogului politic şi suplimentarea substanţială a contactelor la nivel înalt".

S-a discutat orarul evenimentelor bilaterale din a doua jumătate a anului 2014, inclusiv Zilele Culturii Moldovei în Rusia. Va fi continuat lucrul asupra proiectelor documentelor din domeniul cooperării umanitare şi a migraţiunii muncii. Partea rusă a dat o apreciere pozitivă aderării Moldovei la Fondul Internaţional de cooperare umanitară în CSI.

Partea moldovenească "a înaintat subiecte ce ţin de reglementarea comunicării aeriene civile între cele două state, precum şi extinderea livrărilor de produse vinicole moldoveneşti în Federaţia Rusă".

"De rînd cu aspecte actuale ale interacţiunii au fost discutate subiecte ale procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană în contextul rundei ordinare în formatul "5+2" încheiate la Viena. A fost subliniată importanţa continuării activităţii asupra aspectelor practice ale interacţiunii Chişinăului şi Tiraspolului în realizarea strategiei "paşilor mici", inadmisibilitatea blocării economice a Transnistriei", se menționează în comunicat.

Potrivit acestuia, în cadrul vizitei la Tiraspol, la întrevederea cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, "a fost efectuată o analiză a stării relaţiilor ruso-transnistrene".

A fost confirmată susţinerea actualului format de negocieri "5+2" în cadrul reglementării transnistrene. În detalii s-a discutat tematica încheierii pregătirii documentelor pentru dezvoltarea protocolului de lucru semnat în octombrie 2013 cu privire la interacţiuni ale Ministerului Dezvoltării Economice, Ministerului Culturii şi a unui şir de instituţii ruse cu structurile transnistrene de profil. O atenţie corespunzătoare a fost acordată orarului următoarelor contacte ruso-transnistrene, inclusiv în contextul serbării în august a 70 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău.

În cadrul întrevederii lui Karasin cu comandamentul pacificatorilor ruşi s-a discutat situaţia actuală din zona de securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?