Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Presa: Chişinăul repetă greşelile Kievului

11 iun. 2014,, 00:40   Politică
9704 19
Foto: ruvr.ru
La sfîrşitul lunii iunie, autorităţile de la Chişinău se pregătesc să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acestă perspectivă are impact negativ asupra situaţiei din ţară.

Experții se tem că lucrurile ar putea evolua conform scenariului ucrainean. Cel puțin, la prima vedere situația pare asemănătoare: la fel ca și Ucraina, Republica Moldova nu are o producție dezvoltată; ca și în cazul țării vecine, ea nu poate oferi nimic Europei; la fel ca și ucrainenii, moldovenii nu fac față concurenței de pe piața europeană a muncii.

În ceea ce privește relațiile economice moldo-ruse, acestea ar putea fi revizuite în legătură cu planurile de integrare europeană ale Chișinăului. Este vorba, între altele, de modificarea regimului comercial, ceea ar putea afecta negativ volumele schimburilor comerciale.

În plus, Federația Rusă ar putea anula regimul preferențial pentru imigranții moldoveni. În general, Acordul de Asociere UE-Republica Moldova va avea un impact negativ asupra relațiilor economice dintre Chișinău și Moscova.

Pentru a căuta noi soluții de compromis, la Chișinău se află într-o vizită ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin. Potrivit lui, sarcină comună este de a minimiza potențialele efecte negative.

Acordul de Asociere cu UE ar putea submina și fundamentele politice ale statului Republica Moldova, spune corespondent Vocii Rusiei în Republica Moldova Serghei Țukanu.

„În autonomia găgăuză din sudul țării începe să se audă vocea radicalilor, că Găgăuzia, după semnarea Acordului, trebuie să-și declare independența și să se separe de Republica Moldova. Acest lucru se poate întîmpla avînd în vedere că, potrivit Constituției Republicii Moldova, Găgăuzia are dreptul de a ieși din componența țării în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea. Radicalii găgăuzi încearcă tocmai în acest mod să interpreteze apropiata semnare de către Chișinău a Acordului de Asociere cu UE”.

Apropo, Grigori Karasin va merge de la Chișinău la Tiraspol pentru a purta consultări cu administrația Transnistriei. Chiar dacă spiritele sînt mai potolite în Transnistria decît în Găgăuzia, trebuie să ținem cont de mentalitatea rusească a locuitorilor din această republică nerecunoscută. Iar intențiile Chișinăului de integrare europeană ar putea intensifica tendințele centrifuge în acest „punct fierbinte” înghețat cu mare greu.

În concluzie, Chișinăul repetă greșelile Kievului. De altfel, și Uniunea Europeană repetă aceeași greșeală, care, prin politica sa nechibzuită, dezbină țara și o pune în fața unei alegeri, iar Republica Moldova nu este pregătită să facă o alegere. Dacă aceasta este o provocare deliberată, atunci e cazul să vorbim despre un nou vector al Occidentului care constă în declanșarea unor conflicte civile în statele est-europene din spațiului post-sovietic și crearea unui cerc de instabilitate în jurul Rusiei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?