X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Valeri Demidețchi: Moldova trebuie să fie cîmp de cooperare, nu cîmp de luptă

9 iun. 2014,, 17:20   Societate
5901 1
Foto: facebook.com
„Sînt ferm convins că, avînd în vedere amplasarea geopolitică și situația economică, Moldova poate și este obligată să devină un teren de cooperare între UE și Rusia în particular și cu întreg spațiul CSI în general. Însă, urmărind afirmațiile și acțiunile unor politicieni de la noi, se creează impresia că îi doare în cot de propriul popor și sînt gata să transforme țara într-un cîmp de luptă”, a declarat pentru NOI.md șeful reprezentanței agenției ITAR-TASS în Republica Moldova, Valeri Demidețchi.

Comentînd vizita viceministrului rus de externe, Grigori Karasin, în Moldova și multiplele pronosticuri ale analiștilor și experților privind rezultatele de pe urma discuțiilor ce urmează, jurnalistul s-a arătat extrem de nedumerit.

„Mulți politicieni moldoveni nu pot înțelege că nu UE are nevoie de noi, nu Rusia și întreg CSI-ul are nevoie de noi, ci noi de ei. Să privim situația simplu: ponderea Moldovei în exportul statelor CSI constituie 0,8%, în UE – 0,2%. Peste 40% din schimburile noastre comerciale revin CSI-ului, dintre care 26% - Rusiei. Dacă noi vom dispărea din anumite motive, credeți-mă, nimeni nu va observa acest lucru. În schimb, dacă Moldova va pierde măcar una dintre aceste piețe, consecințele vor fi dureroase, dacă nu chiar nefaste”, s-a arătat convins interlocutorul.

„Numai că acest lucru trebuie să-l înțeleagă alegătorii, care vor trebui ulterior să întoarcă datoriile acumulate. Alegătorii trebuie în sfîrșit să ceară autorităților să aibă o politică clară și prietenoasă cu vechii și noii noștri parteneri de dezvoltare, indiferent dacă aceștia se află în Est sau în Vest”, a conchis Valeri Demidețchi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?