X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Poliţia din nou a confiscat carturile fundaţiei „Speranţa”

9 iun. 2014,, 12:22   Societate
4497 1
Foto: infotag.md
Poliţia din nou a confiscat sîmbăta trecută carturile din sectorul Buiucani din capitală, ale Fundaţiei Republicane pentru Copii „Speranţa”. Anterior, după o "încarcerare" de două luni, Inspectoratul de Poliţie le-a returnat fundaţiei pe 20 mai.

Anchetatorul Inspectoratului de Poliţie Buiucani Constantin Andronic a explicat pentru "Infotag" că arestul carturilor are loc în cadrul dosarului penal intentat în baza punctului f) partea (2) al art. 241 al Codului penal „pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari”. Carturile, cum reiese din hotărîrea de confiscare, "sînt dovezi fizice necesare pentru stabilirea expertizei tehnice".

Fiind întrebat ce sumă de bani a fost tăinuită, locotenentul major de poliţie Andronic a refuzat să răspundă, făcînd trimitere la "taina anchetei".

"Pentru anul trecut beneficiul a constituit cîteva mii de lei, totodată, în vara anului 2013 colaboratorii Inspectoratului de Poliţie Buiucani de două ori au confiscat carturile, pe un termen de trei săptămîni, în zilele cele mai favorabile pentru curse, suspendau activitatea cartodromului", a explicat pentru "Infotag" preşedintele fundaţiei „Speranţa”, Oleg Dolinga.

Orăşenii veniţi la cartodrom urmăreau cu nedumerire acţiunile poliţiei.

"În Chişinău practic nu au mai rămas locuri unde te poţi odihni activ. Cartodromul oferă senzaţii şi emoţii unice. Oare poliţiştii din capitală nu au nimic mai important de făcut decît într-o zi de sîmbătă să pună arest pe carturi?", s-a indignat managerul unei întreprinderi din capitală, Vasile Jardan.

Preşedintele Asociaţiei Republicane a Tinerilor Pacifişti „Pentru pace în Moldova”, Valeriu Chiriac, prezent la cartodrom, a spus că și el este mirat de numărul mare de poliţişti.

Corespondentul agenției i-a întrebat pe poliţişti de ce carturile trebuie arestate anume în zilele de odihnă, şi nu în zilele de lucru, cînd doritori de a face carting sînt mai puţini. În răspuns a auzit că ziua de marţi pentru oamenii legii nu diferă prin nimic de ziua de sîmbătă și că pentru ei penultima zi a săptămînii este zi de lucru.

"Iar pentru organizaţia ce deţine aceste carturi are o importanţă majoră", a explicat avocatul parlamentar Tamara Plămădeală.

Ea a spus că arestul trebuie să aibă loc în baza deciziei instanţei de judecată, nu în baza hotărârii ofiţerului de urmărire penală.

"Dacă poliţiştii efectuau operaţiunea, neavînd decizia instanţei, în zile de lucru, atunci proprietarii ar avea posibilitatea de a contesta operativ aceste acţiuni, iar în situaţia dată sînt nevoiţi să aştepte pînă luni", a menţionat avocatul.

Preşedintele fundaţiei „Speranţa”, Oleg Dolinga, nedumerit pune întrebări. De exemplu, de ce poliţiştii arestează carturile pentru expertiza autotehnică în iunie, în timp ce după deschiderea dosarului penal, pe 5 mai, acestea se aflau la dispoziţia ofiţerilor acestui inspectorat de poliţie încă 15 zile? De ce pentru transportarea carturilor se foloseşte un microbuz cu numerele de stat KAC 131, care nu este transportul de serviciu al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Buiucani? În ce mod expertiza va contribui la clarificarea aşa-numitelor infracţiuni economice de proporţii? De ce pentru verificarea carturilor acestea trebuie luate? Oare pentru verificarea unui aparat acesta este demonstrat şi transportat în afara uzinei?

"Cel mai ciudat însă este faptul că verificarea infracţiunilor fiscale este efectuată nu de Serviciul Fiscal de Stat, ci Inspectoratul de Poliţie din sectorul Buiucani", a remarcat preşedintele fundaţiei.

Anterior Oleg Dolinga a afirmat că multor funcţionari şi experţi neangajaţi le este clar faptul că în privinţa proprietăţii fundaţiei "Speranţa", în special în privinţa terenului pe care este amplasat, are loc "un atac raider deschis".

"Sunt evidente toate semnele: privarea de posibilitatea de a activa; intentarea dosarului penal; arestarea ilegală a proprietăţii. Este dureros să urmăresc că organele de stat nu doar nu opun rezistenţă unor astfel de acţiuni, ba chiar dimpotrivă, îi susţin pe raideri", a conchis Oleg Dolinga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?