X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Serghei Pirojkov: Republica Moldova şi Ucraina trebuie să-şi adapteze relaţiile noilor realităţi

7 iun. 2014,, 14:00   Societate
4599 3
Foto: noi.md
Republica Moldova şi Ucraina trebuie să-şi adapteze relaţiile noilor realităţi, ţinînd cont de faptul că ambele state au optat pentru un parcurs european, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov.

Potrivit agenţiei "Infotag", diplomatul a arătat că noile condiţii de pe arena internaţională şi "schimbarea relaţiilor cu alte state" vor influenţa şi relaţiile bilaterale dintre Kiev şi Chişinău.

"Republica Moldova şi Ucraina sînt în pragul semnării Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb şi, în felul acesta, şi-au determinat un vector unic al politicii externe. Dacă înainte relaţiile noastre se dezvoltau în funcţie de propriile noastre interese, acum trebuie consolidate din perspectiva integrării europene", a afirmat Serghei Pirojkov.

Referindu-se la criza din Ucraina, el a arătat că aceasta nu va putea fi soluţionată fără consolidarea societăţii, fără sprijinul comunităţii internaţionale şi şi fără un sistem de securitate adecvat.

Ambasadorul a insistat că este necesară crearea "mecanismelor de realizare a securităţii internaţionale", cu norme clare, a căror încălcare să fie sancţionată.

"Din păcate, cazurile în care încălcările nu primeau un răspuns adecvat au condus la situaţia actuală", a afirmat Serghei Pirojkov, referinduse la tensiunile din ţara sa.

În plus, diplomatul a arătat că, pentru rezolvarea crizei, Ucraina are nevoie de o politică informaţională adecvată, deplîngînd faptul că posturile ruseşti impun societăţii ucrainene punctul de vedere al Moscovei.

În opinia sa, şi Biserica ar putea să-şi aducă contribuţia la aplanarea conflictului separatist care macină estul Ucrainei.

Expertul Igor Boţan a subliniat importanţa unei "cooperări mai profunde" între Ucraina şi Republica Moldova, arătînd că ambele state se confruntă cu riscuri şi ameninţări comune, generate de un "centru comun de tensiune".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?