Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Obama îi cere lui Putin să recunoască noul președinte al Ucrainei

7 iun. 2014,, 10:30   Externe
5449 5
Foto: agerpres.ro
Președintele american, Barack Obama, l-a îndemnat vineri pe Vladimir Putin să recunoască noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, pentru a calma tensiunile dintre Statele Unite și Rusia, într-un interviu realizat înainte de întîlnirea sa cu președintele rus, scrie AFP.

Liderul de la Casa Albă a răspuns întrebărilor postului american de televiziune NBC News înainte de a participa vineri la ceremoniile ocazionate de a 70-a aniversare a Debarcării din Normandia, în marja cărora a avut o scurtă întîlnire cu șeful statului rus care, la rîndul lui, a discutat cu președintele ucrainean.

Barack Obama a afirmat în interviu că a apreciat cooperarea cu Rusia în mai multe chestiuni, cum ar fi războiul din Afganistan și acordul provizoriu cu Iranul asupra programului său nuclear.

'Vom avea însă nevoie de o decizie privind situația din Ucraina', a adăugat președintele american în cursul emisiunii NBC Nightly News.

'Putin trebuie să recunoască legitimitatea lui Poroșenko, care tocmai a fost ales președinte al Ucrainei și urmează să fie învestit sîmbătă. Putin va trebui să coopereze direct cu Poroșenko și cu guvernul ucrainean pentru a încerca să rezolve diferendul dintre cele două țări', a mai afirmat Barack Obama.

De asemenea, trebuie ca Rusia 'să înceteze finanțarea și înarmarea separatiștilor care devastează partea de est a țării', a adăugat președintele SUA.

'Dacă Rusia începe să se comporte în conformitate cu principiile internaționale fundamentale, atunci am încredere în ameliorarea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia', a continuat șeful administrației de la Washington.

Moscova, care susține că Petro Poroșenko a fost ales în urma unei 'lovituri de stat' comise împotriva prorusului Viktor Ianukovici, nu a recunoscut oficial alegerile prezidențiale, însă Vladimir Putin a declarat în repetate rînduri că va 'respecta' opțiunea poporului ucrainean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?