Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Polonia va oferi Moldovei un credit tehnic de 100 de milioane de euro

7 iun. 2014,, 11:00   Economie
7178 0
Foto: noi.md
Polonia va oferi Republicii Moldova un credit în mărime de 100 de milioane de euro în condiții avantajoase pentru modernizarea complexului agroindustrial, relatează NOI.md. Cabinetul de miniștri a ratificat acordul respectiv, care a fost semnat pe 14 mai 2014, la Varşovia, de către miniștrii finanțelor celor două state, Anatol Arapu și Mateusz Szczurek, în cadrul vizitei delegaţiei Guvernului Republicii Moldova, conduse de prim-ministrul Iurie Leancă. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menționat că creditul va fi oferit pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani. Creditul urmează să fie folosit pentru finanțarea a 95% din costul total al contractelor pentru livrarea serviciilor și produselor din Polonia în Moldova.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroindustrial al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive. De asemenea, această asistență va permite investiții în tehnologii moderne pentru procesarea produselor agroalimentare. Acordul va contribui la asigurarea punerii în aplicare a prevederilor Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană care prevede crearea zonei de liber schimb.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a menţionat că acordul este reciproc avantajos şi va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale în modernizarea sectorului agroalimentar. Potrivit oficialului polonez, pe de o parte, agricultorii moldoveni vor avea acces la un credit ieftin, pe de altă parte, acest acord va fi productiv şi pentru Polonia, deoarece o parte din bani va fi cheltuită pentru echipamentul polonez în domeniul zootehniei şi agriculturii.

La rîndul său, Iurie Leancă a menţionat că acordul este extrem de benefic pentru dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. Potrivit șefului executivului de la Chișinău, acesta nu este doar un împrumut, ci o investiţie în viitorul Republicii Moldova, este o investiţie în eforturile de a stabiliza situaţia în regiune şi a extinde această zonă de prosperitate şi securitate în sud-estul Europei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?