X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Ministrul Economiei consideră că cineva încearcă să le impună fermierilor o opinie greşită

4 iun. 2014,, 17:10   Societate
4779 6
Foto: noi.md
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, consideră că cineva încearcă să le impună fermierilor moldoveni o opinie greşită – intrăm în Europa, pentru că acolo se acordă subvenţii.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că această abordare este una greşită.

"Da, în Europa se acordă subvenţii, însă doar celor care fac anumite schimbări şi se perfecţionează, adică după principiul «îi ajutăm pe cei care se ajută singuri»", a spus Lazăr.

Potrivit lui, dialogul cu fermierii trebuie să fie unul deschis, arătîndu-li-se exemplul Poloniei, unde fermierii au primit susţinere financiară solidă din partea UE prin intermediul programelor de suport a agriculturii, însă doar după ce au lucrat la ei acasă, şi-au perfecţionat baza tehnologică şi nivelul de calitate.

"Cu alte cuvinte, iniţial, trebuie să depunem eforturi pe interior. Atunci cînd partenerii noştri vor vedea că lucrăm asupra noastră, atunci ne vor ajuta. Exemplul Poloniei este unul elocvent în acest sens. Cu fermierii trebuie să discutăm, să-i ducem în Polonia, Cehia, România, Bulgaria şi să le arătăm exemple de succes. Trebuie să ne perfecţionăm, să tindem să avem o calitate mai bună. Atunci vor fi şi resurse financiare necesare pentru susţinere", a spus ministrul.

În ceea ce priveşte declaraţiile anterioare la adresa preşedintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, şi preşedintelui Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, potrivit cărora aceştia "fac partizanat politic şi urmăresc interese politice atunci cînd organizează protestele agricultorilor", ministrul a declarat că nu-şi retrage cuvintele.

"Pînă la alegeri nu a rămas mult şi veţi vedea că ei se vor regăsi pe liste de partid. Cu referire la acei mulţi şi chinuiţi, dacă cineva se simte ofensat de declaraţiile mele, îmi cer scuze. Nu la ei m-am referit", a precizat Lazăr.

În opinia ministrului, paradoxal este că "nici unul dintre cei doi (Slusari şi Cosarciuc - "I") nu au idee ce înseamnă agricultura".

"De exemplu, toate economiile mele sînt investite în agricultură în localitatea de baştină, unde fraţii mei prelucrează 1,2 mii de hectare de teren. Am impresia că atunci cînd se cere demisia mea, nu ei sînt autorii acestei idei", spune ministrul.

Asociaţiile de fermieri au semnat o solicitare către preşedintele Nicolae Timofti prin care cer demisia lui Valeriu Lazăr. Fermierii sînt nemulţumiţi de faptul că anterior ministrul a declarat că nu este sigur că la proteste au ieşit producătorii agricoli. "Adevăraţii fermieri sînt în cîmp, nu în piaţă", a spus Lazăr. De asemenea, producătorii agricoli se arată nemulţumiţi de faptul că statul nu susţine ramura agriculturii.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?