Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Bugetul Moldovei suportă pierderi anuale de 5 milioane de lei din cauza şomajului tineretului

30 mai. 2014,, 12:53   Societate
4763 2
Foto: caleaeuropeana.ro
Bugetul Moldovei primeşte anual cu 5,69 milioane de lei mai puţin decît suma planificată din cauza faptului că tineretul nu este angajat în cîmpul muncii şi la bugetul de stat nu se achită impozite. Acestea sînt date ale studiului cu privire la competitivitatea tinerilor pe piaţa muncii, prezentate miercuri de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM).

Potrivit agenţiei "Infotag", secretarul general al organizaţiei, Alex Petrov, a spus că pentru fiecare tînăr care nu lucrează statul pierde în medie pînă la 589 de lei lunar sub formă de impozit pe venit neachitat şi cotizaţii de asigurare medicală obligatorie şi socială.

Potrivit lui, de asemenea, statul achită tinerilor şomeri indemnizaţii de şomaj - "respectiv, pierderile sînt şi mai mari".

Petrov consideră că unul dintre motivele pentru care tinerii nu se angajează sînt lipsa experienţei profesionale şi necorespunderea cerinţelor pieţei muncii.

Preşedintele consiliului, Doru Curoşu, consideră că "pentru orientarea profesională a tineretului pot fi folosite instrumente din sistemul educaţiei informale".

Potrivit coordonatorului politicilor de tineret în cadrul CNTM, Galina Petcu, "studiile superioare nu garantează angajarea în cîmpul muncii".

"În 2013, în Moldova peste 15 mii de tineri nu aveau un loc de muncă", a spus ea.

Tinerii consideră că în programul şcolar trebuie inclus obiectul "Orientarea profesională". Cu ajutorul acestuia tinerii vor putea fi informaţi mai bine despre posibilităţile angajării şi remunerării muncii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?