Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Salvaţi leopardul de zăpadă

29 mai. 2014,, 15:49   Societate
5451 0
Foto : moldova24.net
Câteva zile în urmă medicii de la clinica „Microchirugia ochiului” din Chişinău au realizat o operaţie unică, fără precedent în istoria medicinei din Moldova. Au salvat vederea unui pui de leopard de zăpădă, care o fost dat în dar Grădinei Zoologice din Chişinău de către colaboratorii Grădinii Zoologice din Estonia. Puiul de leopard a venit în Moldova cu cataractă congenitală la ambii ochi, diagnostic pus de către veterinarii din Tallin. Dacă ochiul stâng era mai puţin afectat, apoi la ochiul drept boala progresase atât de tare, încât urmau complicaţii grave.

Din acest motiv, conducerea Grădinii Zoologice din Chişinău a făcut apel către centrul „Microchirugia ochiului” cu rugămintea de a fi afectuată o operaţie de înlăturare a cataractei. După cum afirmă Ghenadie Tanurcov, directorul clinicii, o asemenea hotărâre a fost greu de luat – nu doar chirurgii clinicii nu au avut experienţe similare, dar şi în întreaga istorie a medicinii de la noi şi din ţările europene vecine nu au fost înregistrate asemenea cazuri de intervenţii chirurgicale. Cu toate astea, după un studiu detaliat al problemei, a fost dat consimţământul pentru operaţie, iar toate cheltuielile pentru operaţie le-a suportat clinica “Microchirurgia ochiului”.

Timp de mai bine de o lună, puiul de leopard a fost pregătit pentru operaţie. În acest timp, medicii s-au consultat cu colegii din alte ţări şi au studiat literatură de specialitate. În paralel au fost realizate lucrări tehnice pentru pregătirea sălii de operaţie. Deranjul nu a fost prea mare, or clinica „Microchirugia ochiului” este echipată cu 5 săli de operaţie. Una dintre care nu a fost folosită niciodată şi este rezervată pentri intervenţii în caz de urgenţă.

Operaţia pentru înlăturearea cataractei a fost programată pentru sâmbătă. Animalul a fost adus la clinică sub influenţa anesteziei şi însoţit de către veterinarul Grădinei Zoologice de la noi. Anume el a fost responsabil de anestezia leopardului şi de starea acestuia de după operaţie.

„Au fost 3 medici în echipa care a operat. De asemenea, eu şi alţi colegi de ai mei şi-au adus copiii în sala de operaţie. Fiecare copil avea echipamentul necesar unor asemenea situaţii. Aşteptau cu nerăbdare să aducă, după cum se exprimau ei – îşi aminteşte zâmbind Ghenadie Tanurcov – pisica. Doar că atunci când pisica de 50 de kilograme a fost adusă, nimeni nu mai dorea să o numească „pisică”, mai ales, când a mârâit de câteva ori în somn.”

Operația a durat o jumătate de oră . Dificultăți au fost suficiente – leopardul are 3 pleoape, iar asistentele pe tot parcursul operaţiei trebuiau să le ţină deschise. Plus la aceasta, însăşi înlăturarea cataractei a fost dificilă – corpul avea densitatea unui plastic moale şi alunecos. Mârâitul prin somn a leopardului a oferit un plus de adrenalină tuturor celor prezenţi în sala de operaţie.

Dar, în cele din urmă operația a fost cu succes. Animalul s-a întors la Grădina Zoologică unde este în curs de reabilitare sub supravegherea veterinarului. Şi, după cum mărturiseşte Ghenadie Tanurcov, el şi tot personalul medical sunt mândri de reuşita lor. Pentru mine şi colegii mei, este foarte important ca leopardul de zăpadă operat de noi să bucure ochii vizitatorilor Grădinii Zoologice de la noi, mai ales, să bucure copiii – a declarat directorul centrului „Microchirugia ochiului”. Leopard de zăpadă este un animal inclus în Cartea Roșie . Zona de răspundire este extreme de îngustă, iar în ţările unde populează, vânărea sa este interzisă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?