X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Poroșenko - Rusiei: "AM DECIS PROBLEMA GAZELOR în termeni de piață"

29 mai. 2014,, 10:27   Externe
15852 42
Foto: lenta-ua.net
Ucraina nu va cumpăra gazele rusești la prețul de 500 de dolari pe metru cub. Declarația a fost făcută de către liderul cursei prezidențiale din Ucraina, Petro Poroșenko într-un interviu pentru publicația rusă "Novaia gazeta".

"Rusia vrea să le vîndă (gazele) deja cu 500 Ucrainei. Bine. Dar Ucraina nu va cumpăra aceste gaze, ea nu are nevoie", - a declarat Poroșenko.

El a explicat că Ucraina intenționează să reducă consumul de gaze naturale, dar contează și pe livrări de gaze în regim revers.

"În primul rînd, vom avea gaz în regim revers. În al doilea rînd, vom reduce consumul. În al treilea rînd, vom dezvolta tehnologia gazelor de șist și vom construi un terminal de gaze lichefiate – avem un acord cu partenerii noștri americani pentru livrarea lui aici", - a declarat Poroșenko.

"În ceea ce privește iarna – avem acum rezerve record de gaze. În plus, repet, din toamnă începe livrarea în regim revers din Slovacia, plus din Ungaria și Polonia. Da, am rezolvat problema în termeni de piață. Rusia vrea să vîndă gaze la 500 de dolari? Mulțumesc, nu trebuie. Mai treceți prin piață, poate cuiva îi va plăcea. Noi nu avem nevoie de gaze la așa preț. Anterior aveam nevoie, dar nu acum. De ce anterior era diferit – pentru că mereu în prețul gazelor naturale era o componentă corupțională, prevăzută de guvernarea anterioară din Ucraina. Iar acum ea nu va trebui să fie și nu va fi. În același timp, eu nu spun: "Lasă că vom trăi noi și fără gazele rusești". Eu spun: "Să căutăm o abordare sănătoasă în termeni de piață , " - a declarat Poroșenko .

Politicianul ucrainean speră că Rusia va înceta șantajul Ucrainei cu gaze naturale.

"Gazele nu ar trebui să mai fie o bîtă, ci doar o marfă pe piață. Timpul bîtelor și a șantajului a trecut, bîta nu va mai funcționa. Nici cu Ucraina, nici cu alte țări europene", - a subliniat politicianul ucrainean.

El este convins că, în doi ani Ucraina își va soluționa complet problema energetică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?