Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4015

Austria este interesată de soluţionarea diferendului transnistrean şi susţine integrarea europeană a Moldovei

28 mai. 2014,, 12:17   Societate
4098 0
Foto: aies.at
Austria este interesată de soluţionarea problemei transnistrene şi susţine aspiraţiile de integrare europeană ale Moldovei. Declarația fost făcută ieri de către directorul politic al MAI al Austriei, Jan Kickert, în cadrul întrevederii de la Chişinău cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Biroului pentru Reintegrare, delegaţia austriacă a venit în Moldova pentru a discuta ultimele evenimente din domeniul reglementării transnistrene, inclusiv din zona de securitate (ZS) de pe Nistru.

Vicepremierul a subliniat importanţa sprijinului din partea actorilor internaţionali în menţinerea stabilităţii şi dinamizării dialogului îndreptat spre reintegrarea şi integrarea europeană a Moldovei.

Vorbind despre următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2", preconizată pentru 5-6 iunie la Viena, Carpov a pledat pentru discutarea subiectelor din toate cele trei coşuri, precum şi a aspectelor politice şi instituţionale ale reglementării conflictului transnistrean.

În opinia sa, participanţii la negocieri trebuie să evite orice acţiuni unilaterale, capabile să destabilizeze situaţia din ZS şi să agraveze condiţiile de trai ale populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Marţi delegaţia austriacă a mai vizitat Tiraspolul, unde a fost primită la MAE şi la Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN.

Spicherul Mihail Burla a comunicat oaspeţilor că criza internă din Ucraina a afectat negativ situaţia social-economică din Transnistria. Potrivit lui, cea mai mare întreprindere de industrie uşoară - S.A. "Tirotex" a pierdut circa 30% din piaţa ucraineană. Brusc s-au redus fluxurile de mărfuri şi pasageri în direcţia Ucrainei.

Vorbind despre relaţiile cu Moldova, demnitarul a spus că Tiraspolul şi Chişinăul au potenţial pentru a ajunge la un numitor comun, menţionînd că "obiectul negocierilor, în primul rînd, trebuie să devină garanţiile de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în special, la libera circulaţie a oamenilor, mărfurilor, finanţelor".

Şefa MAE din Transnistria, Nina Ştanski, a relatat reprezentanţilor Austriei că a transmis colegilor moldoveni lista barierelor administrative reciproce, care zădărnicesc dezvoltarea comerţului bilateral între Transnistria şi Moldova şi a propus anularea reciprocă – ca pas ce ar contribui substanţial la activizarea cooperării comercial-economice.

Ea a mulţumit pentru realizarea în Transnistria a proiectelor sociale şi umanitare, finanţate de Agenţia de Dezvoltare a Austriei, menţionînd importanţa lucrărilor de fortificare a malurilor Nistrului în raionul Slobozia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?