Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Expert: Federaţia Rusă nu mai poate opri semnarea Acordului de asociere RM-UE

16 mai. 2014,, 15:34   Societate
5734 12
Foto: noi.md
Federaţia Rusă nu mai poate opri semnarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi UE, programată pentru data de 27 iunie 2014. De această părere este directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că Rusia nu mai are pîrghiile necesare pentru a împiedica acest proces, însă ar putea pedepsi Moldova deja după semnare, impunînd anumite sancţiuni de ordin economic.

"În actuala conjunctură regională Rusia nu va acţiona în mod direct pentru a opri procesul de semnare a Acordului de asociere şi implicit de apropiere a Republicii Moldova de UE. Respectiv, nu va organiza, de exemplu, căderea guvernului sau alegeri anticipate şi, cu atît mai mult, nu va aplica în cazul Moldovei scenariul din Ucraina de Est", consideră expertul.

Potrivit lui, semnarea Acordului va fi privită de exponenţii Federaţiei Ruse ca o pierdere a influenţei Rusiei în Republica Moldova şi nu vor avea altceva de făcut decît să se resemneze.

"La ora actuală acesta mi se pare cel mai verosimil scenariu. Rusia se va consemna şi va acţiona deja post factum, pedepsind prin anumite sancţiuni Republica Moldova. De exemplu, ar putea impune un nou embargo, stabili regim de vize cu Moldova etc.", a afirmat Viorel Cibotaru, care, totodată, admite că după semnarea acestui document situaţia economică a Republicii Moldova s-ar putea înrăutăţi vădit din cauza sancţiunilor impuse de Rusia.

În opinia lui, reacţiile comunităţii internaţionale au avut anumite efecte asupra comportamentului Federaţiei Ruse în raport cu Ucraina.

"La ora actuală, riscul ca Moldova să fie invadată de Rusia este mai mic, pentru că tactica Kremlinului s-a modificat. Acţiunile şi sancţiunile aplicate de comunitatea internaţională la adresa Rusiei au efect. Chiar şi aşa, Moldova este dependentă de felul cum va evolua situaţia în Ucraina. Dacă nu există pericol în Ucraina, atunci se diminuează şi riscul asupra Moldova. În prezent nu există semne că Rusia ar putea ataca Moldova fără a întreprinde anumite operaţiuni şi în Ucraina", a spus sursa citată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?