Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Liderul tiraspolean propune ca toţi deputaţii Sovietului Suprem să activeze pe principii profesioniste

15 mai. 2014,, 12:49   Societate
2543 0
Foto: imperialhouse.ru
Componenţa nouă a aşa-numitului Soviet Suprem (SS) al autoproclamatei RMN va activa pe principii profesioniste. Acest lucru este prevăzut de amendamentela la constituţia regiunii iniţiate de către liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk.

Potrivit agenţiei "Infotag", amendamentele le-au fost trimise deputaţilor cu titlu de necesitate legislativă şi urmează să fie studiate într-un termen de 30 de zile.

Şevciuk propune revizuirea bazelor juridice ale activităţii SS, prin instituirea bazei profesioniste ca o condiţie obligatorie a exercitării mandatului de deputat. În nota explicativă la proiectul de lege se exprimă opinia că "în condiţiile actuale, extrem de dificile, de dezvoltare a republicii, antrenarea plenară a corpului de deputaţi în procesul de elaborare a deciziilor de stat este una foarte importantă şi necesară".

În viziunea lui Şevciuk, activitatea cu statut permanent a parlamentarilor va face posibilă "asigurarea unui cvorum stabil, necesar pentru aprobarea deciziilor legislative, va spori gradul de responsabilitate civică şi politică a deputaţilor pentru documentele legislative adoptate, va avea un impact pozitiv asupra productivităţii procesului legislativ şi a unei colaborări mai strînse cu puterea executivă".

Şevciuk aminteşte că în constituţiile Federaţiei Ruse, a Kazahstanului, Abhaziei, Ucrainei "activitatea în parlament cu statut permanent, profesionist este prevăzută ca o condiţie obligatorie a desfăşurării activităţii de către deputat".

În proiectul de lege se menţionează că prevederile legii constituţionale care prevăd trecerea deputaţilor SS la un statut profesionist permanent nu îi vor viza pe parlamentarii din legislatura curentă. În plus, în opinia celor care au elaborat documentul, realizarea prevederilor proiectului nu va implica o creştere a finanţării bugetare curente.

Conform amendamentelor, deputaţii SS "nu pot fi în serviciul public, nici desfăşura alte activităţi remunerate cu excepţia celor didactice, ştiinţifice şi a altor activităţi de creaţie".

În prezent 21 din cei 43 de deputaţi transnistreni activează cu statut nepermanent. În anul 2013, Şevciuk a mai trimis SS o iniţiativă similară, dar aceasta a fost respinsă. Parlamentarii apreciaseră că adoptarea legii va implica cheltuieli considerabile pentru organizarea şi desfăşurarea, la mijlocul legislaturii, a unor alegeri suplimentare în 21 de circumscripţii electorale, pentru salarizarea deputaţilor, asigurarea cu locuinţe a aleşilor poporului ce provin din alte localităţi. (Parlamentarii care activează cu statut nepermanent nu ridică salarii în SS şi nu primesc locuinţe). În plus, suma totală a cheltuielilor suplimentare din momentul adoptării proiectului de lege şi pînă la încheierea legislaturii a V-a va constitui 9,2 milioane de ruble (peste $800 mii), fiind comparabilă cu întreţinerea unui număr de peste 1100 de pensionari pe parcursul unui an. Alegerile parlamentare următoare în regiunea transnistreană vor avea loc la sfîrşitul anului 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?