X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

PCRM îi cere lui Nicolae Timofti să desfăşoare un referendum cu privire la Acordul de asociere RM-UE

15 mai. 2014,, 09:50   Politică
3640 12
Foto: noi.md
Partidul Comuniştilor consideră că subiectul cu privire la semnarea Acordului de asociere RM-UE trebuie supus unui referendum naţional şi solicită preşedintelui Nicolae Timofti să iniţieze propunerea de desfăşurare a acestuia. Opinia este exprimată în adresarea fracţiunii parlamentare a PCRM către şeful statului, citată de agenţia "Infotag".

Comuniştii motivează acest act prin faptul că în Acord, semnarea căruia este planificată pentru 27 iunie, "perspectiva de aderare a Moldovei la UE impune în schimb o listă întreagă de obligaţiuni, care s-ar potrivi mai mult unei colonii decît unui stat independent". Potrivit lor, documentul îi "impune pe producătorii moldoveni să renunţe la pieţele statelor-membre ale CSI şi face imposibilă integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, încalcă grosolan neutralitatea constituţională a ţării şi transferă suveranitatea Moldovei, care aparţine poporului, unui oarecare Comitet de asociere".

"Majoritatea absolută a cetăţenilor înţelege că în rezultatul semnării unui astfel de acord nu vor obţine libertăţi europene, ci vor obţine o Moldovă colonizată de România, care va pierde pentru totdeauna perspectiva reunificării ţării şi dreptul la o dezvoltare independentă", consideră deputaţii comunişti.

Ei i-au acordat preşedintelui Timofti, "pentru a lua o decizie în acest sens, două săptămîni", menţionînd că "refuzul de a acţiona în acest mod va însemna doar un singur lucru: poporul moldovenesc, în conformitate strictă cu art. 2 al Constituţiei, va porni hotărît pe calea redobîndirii suveranităţii în stat".

PCRM, care a solicitat o dată în plus demiterea Guvernului, consideră că prin intermediul acestuia "Moldova este guvernată de doi lideri ai două partide politice – Vladimir Filat şi Marian Lupu, care au fost acuzaţi deschis de majoritatea deputaţilor din parlamentul Moldovei de cele mai josnice crime îndreptate împotriva Constituţiei, legii şi a statului de drept".

"Fără îndoială, această guvernare coruptă este astăzi cea mai mare ameninţare la adresa orînduirii democratice a Moldovei şi diminuează la minimum capacitatea puterii de a asigura libera exprimare a voinţei poporului la viitoarele alegeri parlamentare", se spune în adresare, autorii căruia au solicitat lui Timofti "să se angajeze, în mod public, că nu va mai propune alte candidaturi la funcţia de prim-ministru, asigurînd astfel poporului moldovenesc dreptul de a decide de sine stătător soarta țării lor în cadrul unor alegeri libere şi democratice".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?