X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Expert despre amenințările Rusiei la adresa Moldovei

14 mai. 2014,, 11:45   Societate
7539 19
Foto: noi.md
Deși există motive de îngrijorare, în urma amenințărilor făcute de oficialii de la Kremlin la adresa Republicii Moldova, domeniile în care pot fi aplicate anumite sancțiuni sînt totuși limitate. Astfel a comentat expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală avertismentul lansat recent de premierul rus, Dmitri Medvedev, privind revizuirea relațiilor economice cu Republica Moldova.

Expertul susține că Federația Rusă poate acționa împotriva țării noastre, pe trei dimensiuni – a exporturilor, a prețului la gaze și a migranților moldoveni. Economistul se arată totuși convins că toate aceste măsuri nu vor avea consecințe catastrofale pentru economia țării.

„Dacă vorbim de exporturi, ar putea fi afectat exportul de produse vegetale, fie cel al produselor de origine animală. Poate fi vorba și de o revizuire a acordului de livrare a gazelor, o majorare a prețurilor la gaze, dar nu o majorare substanțială. Cît privește migranții moldoveni, o parte dintre ei au deja cetățenia Federației Ruse, așa că autoritățile ruse nu îi vor putea expulza din țară. Sigur că va fi o lovitură, dacă se aplică aceste măsuri, dar nu va fi un colaps pentru economia națională”, a explicat Fală.

În opinia analistului, reacția drastică a Kremlinului în raport cu Moldova este legată de acțiunile întreprinse de autorități de la Chișinău pe calea integrării europene.

„Miza este una destul de mare. Rusia înțelege că apropierea de Europa va întări puternic independența Moldovei, astfel încît aceasta va dispărea de pe agenda Rusiei”, a menționat Fală.

Precizăm că în urma incidentului cu implicarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău, premierul Dmitri Medvedev a anunțat că relațiile economice cu Republica Moldova vor fi revizuite.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?